Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, prosím Vás, lze aplikovat L'Hospitalovo pravidlo na tuto limitu?
.Pokud ho použiji, výjde mi výsledek, který je i v řešení, čili
ovšem nevím zda lze L'Hospitalovo pravidlo použít na limity typu ,,něco lomeno nulou". A dle wolframy zase nemá tato limita řešení. (jinak tím
zde myslím arcuscotangens).
Pro x jde k nule zprava to podmínku pro použití L´Hospitala splňuje - v čitateli se odečte (2.arccotg x - pí) a limita 2x je nula, jmenovatel jde k nule. Pro x jde k nule zleva L´Hospital použít nejde, protože čitatel jde k -2pí.
Každopádně pro x jde k nule limita (oboustranná) neexistuje, takže i když to L´Hospitalem vyjde, není splněná podmínka existence limity. Napsala bych to s tím +, byla bych ráda, kdyby se na to tady ještě někdo podíval, ale snad je to dobře (doufám). :)
↑ nanny1:
Super, moc děkuji. Jinak ještě bych měl poslední dotaz na ty limity u arkuscotangensu, hodnota arccoth v bodě
je
. Tak ještě bych se rád optal, jak je to s těmi limity v okolí bodu nule, protože bohužel mi nejde do hlavy, proč pro nulu zleva výjde limita
a pro nulu zprava
, protože jsem si vždycky myslel, že arccotgx je v bodě
spojitá.
↑ Rumburak:
Super, děkuji ;-) Já mám právě zafixovaný tento typ, kdy obor hodnot funkce
tvoří interval
.
↑ Kája2: Tak to je dobrej dotaz, koukala jsem na operace s arccotg a pro x<0 je arccotg(-x)=pí - arccotg x, z grafu je to jasný.. Potom teda nechápu, proč mi kalkulačka vyhazuje -pí/2. Musím víc spoléhat na grafy než na kalkulačku. :) Potom je to teda jasný a oboustranná limita je 2/3. Díky ↑ Rumburak: za ověření. :)
↑ Rumburak:
Tak obou Vám moc děkuji. ;-) Nedálo mi to od rána pokoj :D
Stránky: 1