Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, na prázdniny jsme dostali takovou dlouhou úlohu, doufám že mi s ní pomůžete, nevím si rady, předem díky.
Během letní brigády chlapec nakládal stavební materiál na malé nákladně auto. Na korbu auta, které představuje úložný prostor o objemu V = 2,1 m3 naložil štěrk s hustotou p = 1650 kg/m3. Na lopatu nabral v průměru 3,6 dm3 materiálu a nakládal ho do výšky h = 1,75 m (g = 10 N / kg)
a) Jaká práce (W) je nutné pro naložení jednoho auta? Proč je chlapcem vynaložená energie větší než tato práce a vysvětli jak souvisí vynaložená energie s hmotností lopaty? Za jaký minimální čas by mohl naložit chlapec plnou korbu, pokud na naložení jedné lopaty potřebuje 5 sekund?

↑ Peterslovak:
Jde o to, že nemusíme počítat po lopatě, stačí, když určíme, jakou práci vykonáme při přemístění všeho písku na korbu. Ta práce je v ideálním případě stejná, jako by jsme to počítali po lopatě.
Ve skutečnosti bude práce větší, jelikož ještě s pískem zvedáme i lopatu, která má taky nějakou hmotnost.
Počet lopat je objem celé korby děleno objem na lopatě a pak krát 5 sekund.

Mohl bych ještě poprosit o dosazení vzorce výpočet? děkuji

↑ Peterslovak:
Čísla máš zadaná, tak dosadit snad zvládneš, ne?

Ten příklad mi vyšel, že chlapec musí nabrat 584 lopat a bude mu to trvat 2920 sekund, což je 48 minut, dále mi vyšly výsledky na práci a to 42,75 KPM a 140 W. Je to dobře? děkuji

Mohli byste mi napsat jak má být ta práce, výsledek? děkuji

↑ Peterslovak:
Vzorec máš, tak mi napiš čísla, která dosazuješ, ať najdeme chybu

Já jsem vycházel z tohoto vzorce p = w / t jen potřebuji vědět co dosadit a jaký bude výsledek, prosím. děkuji

A ještě
A = F.s = 0,0036.584.10.1,75 = 42,75 kpm
p = w / t = 42,75:2920= 140 W.
Možná mám špatně gravitační zrychlení protože jsem použil 10 a má být 9,81 = to mohlo změnit výsledek.
prosím o pomoc a dosazení. děkuji
A = F.s = 0,0036.584.10.1,75 = 42,75 kpm
Zapomněl jsi to vynásobit hustotou (a taky jsi ta čísla, která jsi napsal, špatně vynásobil).

Díki moc.

Chtěl bych se zeptat ještě na toto: Jaká práce je potřebná pro naložení jednoho auta pomocí nakladače UNC, který má objem nakládací lžíce 120 dm3?
Objem a veličinu jsou zadány na začátku tohoto příkladu. Díki moc.

také jsem vycházel z téhož vzorce jako při lopatách
↑ Peterslovak:
Úplně stejná. Pokud nakládáš celé auto, na velikosti lopaty nezáleží.

Není to divné, přece tím lopatou nabíráme méně lopat a tím musí být i menší práce, ne?
↑ Peterslovak:
Není, větší objem lopaty sice znamená méně lopat(=dávek), ale větší objem = větší hmotnost, takže výsledná práce bude stejná.
(Pokud neuvažuješ ještě hmotnost lopaty atd.)
Protože platí, že:

Mně to stále nevychází, mohli byste mi napsat pro oba případy výsledky a doplnění vzorců P = W / ta A = F. s.
U chlapce mi vyšlo těch 60637,5 J = 6,18 kpm.
A ze vzorce P = W / t mi vyšlo 6,18: 2920 = 2,1164 Watt.
U nakladače, vzorec A = Fs = 0,12.1650.19 = 3762 J = 383,724 kpm.
P = W / t = 383,724 kpm: 95 = 4,0392 Watt.
Vyšel mi jiný výsledek prosím o pomoc vůbec se v těch vzorcích nevážných, už jsem zapomněl.
doplnění vzorců P = W / ta A = F. s
Je to
P = W / t a W = F. s
A ze vzorce P = W / t mi vyšlo 6,18: 2920 = 2,1164 Watt.
Musíš dosazovat v základních jednotkách. Tedy ne v kilopondmetrech (kpm), ale v Joulech.
U nakladače, vzorec A = Fs = 0,12.1650.19 = 3762 J = 383,724 kpm.
Odkud pochází to číslo 19?
Použij stejný vzorec jako předtím:
Je to jasný?

Kolik sekund bude nakladat ten nakladač UNC aby naložil auto? díki
To ze zadání nelze určit, leda bys počítal, že nakladač nakládá lopaty stejnou rychlostí jako chlapec.
Mimochodem, díky se píše s tvrdým y. :-)

Díky moc za trpelivost se mnou :))
Nemáš zač.