Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 12. 2013 01:10

kalalbert
Zelenáč
Reputace:   

Tečna bez směrnice

Dobrý den, potřeboval bych vysvětlit, jak vytvořit tečnu rovnoběžnou s osou y ke grafu fce y=(2x^2)+x-1
Nebudu zapírat, že je to domácí úkol, ale už jsem absolutně v koncích. Týká se derivací, ale nechápu, k čemu mi tady derivace je, když směrnici vlastně znám (90°) a je mi k ničemu, protože v tomhle úhlu není definován tangens. Než jsem sem napsal, zkoušel jsem si tu přímku vyjádřit v obecném tvaru, ale nemám odkud se odrazit, protože není zadán tečný bod. Skončil jsem na ax+c=0. Budu moc rád za jakoukoliv pomoc, něco mi říká, že to nebude tak obtížný příklad, ale já jsem už vyčerpal všechny možnosti, sundejte mi někdo ty klapky na očích :)

• (téma jako vyřešené označil(a) gadgetka)

#2 31. 12. 2013 01:42

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Re: Tečna bez směrnice

A nebude to možná tím, že graf jakékoliv funkce nemůže mít nikdy tečnu rovnoběžnou s osou y?

Mohl by jsi najít tečnu rovnoběžnou s osou x. Našel by jsi si minimum funkce ( 4x +1 =0, x = -1/4).

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#3 31. 12. 2013 02:09

kalalbert
Zelenáč
Reputace:   

↑ Freedy:
Fakt to má být tečna rovnoběžná s osou y. Jiný příklad měl v zadání tečnu rovnoběžnou s osou x a ten jsem vyřešil za chviličku. To mě na tom právě tak nervuje :D Derivace i její využití umím, analytickou geometrii alespoň chápu a cokoliv si vyhledá, jenom tady na to jsem si vylámal zuby. Není nikde vysloveně napsáno, že se to má řešit pomocí derivace, ale všechny ostatní příklady se derivací řeší, o tom je celá ta látka. Jinak graficky to taky vůbec nevychází...
Pro jistotu ještě doslova opíšu zadání:
Je dána funkce f(x) = 2x^2+x-1. Na grafu funkce y = f(x) určete bod T tak, aby tečna v bodě T byla rovnoběžná s osou y.

#4 31. 12. 2013 04:22

studentka94
Škola: Ostrava
Pozice: student
Reputace:   

↑ kalalbert:

Zdravím, příklad, který uvádíš, je z Petákové (strana 157/cvičení 27 část d) a pokud se podíváš do výsledků, tak tam je napsáno, že úloha nemá řešení :) ..

.. a s tím také souhlasím, jelikož funkce nemůže mít nikdy tečnu rovnoběžnou s osou y, poněvadž tangens 90° není definován :) ..

#5 31. 12. 2013 13:58

kalalbert
Zelenáč
Reputace:   

↑ studentka94: Oh, díky, my to dostali překopírované na papíře, takže výsledky nemám :)

Zápatí