Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych vysvětlit, jak vytvořit tečnu rovnoběžnou s osou y ke grafu fce y=(2x^2)+x-1
Nebudu zapírat, že je to domácí úkol, ale už jsem absolutně v koncích. Týká se derivací, ale nechápu, k čemu mi tady derivace je, když směrnici vlastně znám (90°) a je mi k ničemu, protože v tomhle úhlu není definován tangens. Než jsem sem napsal, zkoušel jsem si tu přímku vyjádřit v obecném tvaru, ale nemám odkud se odrazit, protože není zadán tečný bod. Skončil jsem na ax+c=0. Budu moc rád za jakoukoliv pomoc, něco mi říká, že to nebude tak obtížný příklad, ale já jsem už vyčerpal všechny možnosti, sundejte mi někdo ty klapky na očích :)
A nebude to možná tím, že graf jakékoliv funkce nemůže mít nikdy tečnu rovnoběžnou s osou y?
Mohl by jsi najít tečnu rovnoběžnou s osou x. Našel by jsi si minimum funkce ( 4x +1 =0, x = -1/4).
↑ Freedy:
Fakt to má být tečna rovnoběžná s osou y. Jiný příklad měl v zadání tečnu rovnoběžnou s osou x a ten jsem vyřešil za chviličku. To mě na tom právě tak nervuje :D Derivace i její využití umím, analytickou geometrii alespoň chápu a cokoliv si vyhledá, jenom tady na to jsem si vylámal zuby. Není nikde vysloveně napsáno, že se to má řešit pomocí derivace, ale všechny ostatní příklady se derivací řeší, o tom je celá ta látka. Jinak graficky to taky vůbec nevychází...
Pro jistotu ještě doslova opíšu zadání:
Je dána funkce f(x) = 2x^2+x-1. Na grafu funkce y = f(x) určete bod T tak, aby tečna v bodě T byla rovnoběžná s osou y.

↑ kalalbert:
Zdravím, příklad, který uvádíš, je z Petákové (strana 157/cvičení 27 část d) a pokud se podíváš do výsledků, tak tam je napsáno, že úloha nemá řešení :) ..
.. a s tím také souhlasím, jelikož funkce nemůže mít nikdy tečnu rovnoběžnou s osou y, poněvadž tangens 90° není definován :) ..
↑ studentka94: Oh, díky, my to dostali překopírované na papíře, takže výsledky nemám :)