Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohl by mi někdo poradit/omrknout následující:
Uved'te příklad funkce f = f(x) pro kterou platí:

Nic mě nenapadá a potřeboval bych to nějak okoukat z hotového, jak na to? Čím začít? Ty pojmy samozřejmě znám, ale nenapadá mě stejně žádný předpis, který by vyhovoval..?
Ahoj ↑ PanTau:, 3) mě napadá např. f(x)=|x|, protože je na R lipschitzovsky spojitá a nemá derivaci v bodě 0. Ta lipschitzovskost se dá vykoukat z grafu - přírůstek na ose x se vůči přírůstku na ose y nezmenšuje (klasicky - definice s delta a epsilon nebo omezenou derivací).
Edit: Arabela byla rychlejší. :)
Děkuji oboum, zřejmě je to tak, a co ostatní funkce, dalo by se tam nějak ,,využít,, SGN?
1) mě napadá součet sign(1/x)+x^ nějaké velké liché číslo - nemá ani globální minimum ani maximum. K 2) mě teda zatím nenapadá nic... Nemůžu přijít na funkci, která je omezená a přesto má v nule bod nespojitosti 2.druhu. Budu ještě přemýšlet.
↑ nanny1:
Prý by ta 2) měla vypadat ,,nějak takhle,,
↑ PanTau: Ještě přemýšlím o tý 1. úloze... Pokud to budeme brát podle definice, že bod nespojitosti 1. druhu je takový bod, ve kterém existují obě jednostranné vlastní limity (a o oboustranné limitě v tom bodě se pomlčí - ostatně je tam funkce nespojitá), potom by předpis sign(1/x)+... měl vyhovovat. Já jsem jenom chtěla, aby v grafu nebyla ta nula uprostřed, ale ono je to jedno. Vyhovuje i sign(x)+.. a je to jednodušší, asi bych použila spíš tohle. Jinak by to ostatní mělo být OK.
↑ Andrejka3: U čeho myslíš dodefinovat? U toho signa? Myslím, že to právě není potřeba, ale ruku do ohně bych za to nedala. :)
Dvojku splnuje i dirichletova funkce http://cs.wikipedia.org/wiki/Dirichletova_funkce
↑ nanny1:
plus co?:-)
↑ kaja.marik:
Pro korektní zápis této funkce můžu napsat:
a(ty zobáčky jako maj na wiki, nevím jak napsat)
- je to korektní předpis funkce?
S tím signem jsem to napsala blbě - omlouvám se, beru zpět. Ono to je v intervalu (-1,1), takže by ta funkce byla omezená konstantou k=2.. Ale snad by to mělo jít nějak jinak. Co si myslíte o téhle funkční posloupnosti?
Ale má to být asi funkce, ne posloupnost, co?
Řešíte 1) ?
Co třeba
,
? Má globální extrém? Nemá skok, ale to se dá spravit.
Nebo fce
? Má skok? Moc malý (edit: vlastně tak akorát) ? To se dá spravit...
↑ Andrejka3:
Ahoj,
bych viděl jako správnou.
D(f) správný, skok taky je, a globální maximum ani minimum nemá. Nějaké moc jednoduché :-)
↑ PanTau:
Já si nemyslím. Podle mě má g až moc globálních maxim, totiž v každém bodě intervalu
.
hint: součet spojité fce a fce se skokem?
Edit: ↑ nanny1: navrhovala fci
. To je fajn funkce. Taky se dá použít. Radí dobře.
↑ Andrejka3: Tak teď jsem hledala všechny možné definice extrému, protože mi nějak hlava nebrala, proč nemá Tvoje funkce extrém. :D To jsem se uklidnila. :D Signum + spojitá funkce musí taková existovat, ale pořád na ni nemůžu kápnout. :)
↑ nanny1: no však viz ↑ Andrejka3:. První nabídnutá fce přece nemá extrém.
↑ Andrejka3: Tak si fakt budu muset zopakovat extrémy funkce.. Řekla bych, že sign(x) + x má maximum v bodě x=1, f(x)=2 a minimum v x=-1, f(x)=-2... :O
↑ nanny1:
Ale my jsme zúžili jejich definiční obor na
. Pak body, o kterých píšeš, nejsou v definičním oboru.
↑ Andrejka3:Jo táák! Já jsem si neuvědomila, že je interval otevřený. Pak je to jasný. A takový složitý funkce jsem vymýšlela. :D
↑ nanny1:↑ Andrejka3:
Již jsem se v tom úplně zamotal! :-)
1) 

2) dirichletova funkce
3) 
?
Stránky: 1