Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2014 20:56

lauro
Zelenáč
Reputace:   

Mydlová bublina a elektrický náboj

http://www.fastimages.eu/images/yesds.jpg

Absolútne neviem ako nato. Tento príklad je zaradený do témy Kapacita (Elektrostatika).

• (téma jako vyřešené označil(a) lauro)

#2 03. 01. 2014 08:02

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Mydlová bublina a elektrický náboj

↑ lauro:
Ahoj,
první nápad, který by mohl vést k řešení, je postupovat tak, že si vypočítáš, jak se zvětší objem v závislosti na přivedeném náboji (za zanedbání mechanických vlastností bubliny) a vztah se pak pokusíš upravit tak, aby odpovídal dokazovanému vzorci (tedy vyjádříš Q,...).

Na povrchu bubliny o libovolném poloměru r si představ element dS, na který bude působit síla dF od náboje Q rovnoměrně rozprostřeného po celém povrchu bubliny. Sílu integruj přes celý povrch při daném poloměru r a výsledek poděl povrchem koule. Pokud se nepletu, je to jen jednoduchý integrovací prostocvik.
Tím získáš tlak p_e,r , jakým bude bublina "elektricky rozfukována" při libovolném poloměru r.

Po nějakém přechodovém ději po přivedení náboje se bublina ustálí na nějakém poloměru R, při kterém bude zjevně mechanický tlak (podtlak v bublině) p0-p roven tlaku, který při daném poloměru bublinu elekticky rozpíná. Takže vezmeš výše popsaným způsobem získaný integrál a položíš jej roven rozdílu atmosférického tlaku a tlaku aktuálního. No a pak si jen vyjádříš Q a zkusíš si to upravit do tvaru, jehož platnost máš dokázat.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 03. 01. 2014 14:01 — Editoval lauro (03. 01. 2014 14:02)

lauro
Zelenáč
Reputace:   

Už som sa dopracoval k výsledku. Len ide o to že som trochu "podvádzal" pretože ten elektrostatický tlak - čiže ten integrál to neviem presne ako spočítať - ale viem že má vyjsť (z príkladu z učebnice presne nad mojím príkladom kde bolo tiež zadanie že sa malo dokázať platnosť tohto vzťahu pre vodič ľubovolného tvaru s intenzitou E v blízkosti jeho povrchu)
$\frac{1}{2}\varepsilon _{0}E^{2}$

čize potom som pokračoval

$\frac{1}{2}\varepsilon _{0}(\frac{Q^{2}}{16\pi ^{2}\varepsilon _{0}^{2}R^{4}})=p_{0}-p_{0}\frac{R_{0}^{3}}{R^{3}}$

a po následných úpravách som sa dopracoval k požadovanému výsledku.

Jediné čo mi chýba je to ako sa presne dopracovať k tomu elektrostatickému tlaku.
$\int_{R_{0}}^{R}QE dS = \frac{Q^{2}}{4\pi \varepsilon _{0}r^{2}}2\pi rdr=\ldots $

Tak nejak ? Lebo mi to nevychádza potom objaví sa tam logaritmus.Nevedel by si mi poradiť ako presne ten integrál - čo presne mám integrovať.

#4 03. 01. 2014 14:37

Formol

↑ lauro:
Teď jsem úplně nepochopil, proč chceš něco integrovat od R0 fo R - ten tvůj integrál má význam práce, jaká se vykoná zvětšením bubliny.

Ten "elektrostatiský tlak" je vlastně jen pomůcka - vtip je v tom, že když si spočítáš sílu, jaká působí na element plochy na povrchu bubliny, tak ten nebude na ploše záviset. Tedy integrál přes plochu je vlastně jen vynásobení plochou - no a protože po výpočet tlaku musíš toutéž plochou vydělit, máš číselnou hodnotu "elektrostatického tlaku" bez nějaké divoké integrace. Pokud se k tomu tlaku chceš dopracovat bez podvádění, můžeš si např. pomocí Gaussova zákona vypočítat (nebo najít, koule by byla jako "tabelovaná" nejspíše uznatelná) intenzitu elektrického pole těsně u povrchu koule a z té pak vypočítat, jaká síla tedy bude působit na element plochy.

#5 03. 01. 2014 15:47

lauro
Zelenáč
Reputace:   

Tak už som sa ako tak dopracoval k tomu tlaku ale posledné čo mi chýba je ta konštanta $\frac{1}{2}$.

$p=\frac{F}{S}=\frac{QE}{S}=\frac{\frac{Q^{2}}{4\pi \varepsilon _{0}R^{2}}}{4\pi R^{2}}=\frac{Q^{2}}{16\pi ^{2}\varepsilon _{0}R^{4}}$

Čiže posledné čo mi chýba je ta $32$ v menovateli. Nevieš ako ju tam dostať ? :D

#6 06. 01. 2014 07:31

Formol

↑ lauro:
Omlouvám se, ale dříve jsem s k tomu nedostal. Vyšlo mi to stejně jako tobě. Odpoledne budu mít čas se na to vrhnout znovu a pokusit se najít chybu v úvaze...

#7 06. 01. 2014 09:29

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Formol:
Podle mě se ta bublina chová jako kondenzátor s kapacitou $C=4\pi\varepsilon_0r$
Takže její energie je $E=\frac{Q^2}{2C}=\frac{Q^2}{8\pi\varepsilon_0r}$
a potom síla $F=-\frac{\mathrm{d} E}{\mathrm{d} r}=\frac{Q^2}{8\pi\varepsilon _0r^2}$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#8 06. 01. 2014 11:56

lauro
Zelenáč
Reputace:   

Ďakujem moc. Už to konečne dáva zmysel prečo to bolo zaradené v téma Kapacita.

Zápatí