Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ lauro:
Ahoj,
první nápad, který by mohl vést k řešení, je postupovat tak, že si vypočítáš, jak se zvětší objem v závislosti na přivedeném náboji (za zanedbání mechanických vlastností bubliny) a vztah se pak pokusíš upravit tak, aby odpovídal dokazovanému vzorci (tedy vyjádříš Q,...).
Na povrchu bubliny o libovolném poloměru r si představ element dS, na který bude působit síla dF od náboje Q rovnoměrně rozprostřeného po celém povrchu bubliny. Sílu integruj přes celý povrch při daném poloměru r a výsledek poděl povrchem koule. Pokud se nepletu, je to jen jednoduchý integrovací prostocvik.
Tím získáš tlak p_e,r , jakým bude bublina "elektricky rozfukována" při libovolném poloměru r.
Po nějakém přechodovém ději po přivedení náboje se bublina ustálí na nějakém poloměru R, při kterém bude zjevně mechanický tlak (podtlak v bublině) p0-p roven tlaku, který při daném poloměru bublinu elekticky rozpíná. Takže vezmeš výše popsaným způsobem získaný integrál a položíš jej roven rozdílu atmosférického tlaku a tlaku aktuálního. No a pak si jen vyjádříš Q a zkusíš si to upravit do tvaru, jehož platnost máš dokázat.
Už som sa dopracoval k výsledku. Len ide o to že som trochu "podvádzal" pretože ten elektrostatický tlak - čiže ten integrál to neviem presne ako spočítať - ale viem že má vyjsť (z príkladu z učebnice presne nad mojím príkladom kde bolo tiež zadanie že sa malo dokázať platnosť tohto vzťahu pre vodič ľubovolného tvaru s intenzitou E v blízkosti jeho povrchu)
čize potom som pokračoval
a po následných úpravách som sa dopracoval k požadovanému výsledku.
Jediné čo mi chýba je to ako sa presne dopracovať k tomu elektrostatickému tlaku.
Tak nejak ? Lebo mi to nevychádza potom objaví sa tam logaritmus.Nevedel by si mi poradiť ako presne ten integrál - čo presne mám integrovať.
↑ lauro:
Teď jsem úplně nepochopil, proč chceš něco integrovat od R0 fo R - ten tvůj integrál má význam práce, jaká se vykoná zvětšením bubliny.
Ten "elektrostatiský tlak" je vlastně jen pomůcka - vtip je v tom, že když si spočítáš sílu, jaká působí na element plochy na povrchu bubliny, tak ten nebude na ploše záviset. Tedy integrál přes plochu je vlastně jen vynásobení plochou - no a protože po výpočet tlaku musíš toutéž plochou vydělit, máš číselnou hodnotu "elektrostatického tlaku" bez nějaké divoké integrace. Pokud se k tomu tlaku chceš dopracovat bez podvádění, můžeš si např. pomocí Gaussova zákona vypočítat (nebo najít, koule by byla jako "tabelovaná" nejspíše uznatelná) intenzitu elektrického pole těsně u povrchu koule a z té pak vypočítat, jaká síla tedy bude působit na element plochy.
↑ lauro:
Omlouvám se, ale dříve jsem s k tomu nedostal. Vyšlo mi to stejně jako tobě. Odpoledne budu mít čas se na to vrhnout znovu a pokusit se najít chybu v úvaze...