Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Jo, to funguje. Díky ;-)
Kdyby to někoho zajímalo, tak po úpravách vznikne něco takového:
↑ Pavel B:
První sice omezenej je, ale druhý nemá limitu. Pokud ho rozšíříš tak ti vznikne
, což je neurčitý výraz.
Oba siny jsem vydělil jejich vnitřkem a použil 2x větu o limitě složené funkce + aritmetiku limit. Ostatní se požralo na konstanty.
↑ Elijen:
Trocha objasnenia. Nemyslím, že ↑ Pavel B:, je natoľko neskúsený, že to tam nevidí, on totiž vie, že to riešiš zle :) Pôvodná limita je:
kde sínus je ohraničený, a limita druhého vychádza:
Teda je to súčin 
pričom f je ohraničená na okolí bodu a a zároveň
, čo sa podobá na pomocnú lemmu, ktorá sa používa na dôkaz limity súčinu. Teda výsledok je -2.K.0 => limita je 0.
↑ lukaszh:
Jak jsem mohl vědět, že to řeší špatně? Výsledek je správný a rovnosti v příspěvku ↑ Elijen: platí, určitě existuje postup, který bude mít na konci toto :-) .
Hodnotit správnost výpočtu provedeného v třech tečkách je nad mé síly, tak se radši nejdřív zeptám :-)
↑ Elijen:
Jen tak z ničeho nic podělit siny vnitřkem nemůžeš. Pokud si za svým postupem stojíš, tak ho prosím vypiš.
Dneska ráno, než jsem se dostal na net, jsem si to uvědomil. Moje chyba, omlouvám se ... ono, kdyby ten druhý sinus neměl limitu 0, tak bych nemohl podle věty o limitě složené funkce převést na tu limitu, na kterou jsem to převedl.
Špatně jsem to neřešil, jen jsem šel zbitečně složitou cestou :)
... tak já to teda rozepíšu ... moment :)
Stránky: 1