Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 01. 2009 16:38

Elijen
Místo: Praha
Reputace:   

Limita (cos - cos)

Zdravim,

už delší dobu dumám nad tímto příkladem a za boha ho nemůžu upravit do nějaké formy, kde bych byl schopen použít základní věty. Poradil byste mi někdo prosím? Nemusíte psát celé řešení, stačí nějaký hint ^^.

http://forum.matweb.cz/upload/717-limita.jpg

Díky

#2 26. 01. 2009 17:30

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Limita (cos - cos)

↑ Elijen:
Musím povedať, že som musel nazrieť do zošita :-) Stačí použiť vzťahy:
$\cos x-\cos y=-2\sin\(\frac{x+y}{2}\)\sin\(\frac{x-y}{2}\)$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 26. 01. 2009 18:28

Elijen
Reputace:   

Jo, to funguje. Díky ;-)

Kdyby to někoho zajímalo, tak po úpravách vznikne něco takového:

#4 26. 01. 2009 23:27

Pavel B
Zelenáč
Reputace:   

↑ Elijen:

To by mě zajímalo, jak ses dostal k těm limitám, nějak to v tom nevidím :-)

Já bych to řešil tak, že první sinus z Lukášova příspěvku je omezený a druhý má limitu nula, takže limita je rovna nule.

#5 27. 01. 2009 00:05 — Editoval Elijen (27. 01. 2009 00:06)

Elijen
Reputace:   

↑ Pavel B:
První sice omezenej je, ale druhý nemá limitu. Pokud ho rozšíříš tak ti vznikne $"0\cdot\infty"$, což je neurčitý výraz.

Oba siny jsem vydělil jejich vnitřkem a použil 2x větu o limitě složené funkce + aritmetiku limit. Ostatní se požralo na konstanty.

#6 27. 01. 2009 00:48

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ Elijen:
Trocha objasnenia. Nemyslím, že ↑ Pavel B:, je natoľko neskúsený, že to tam nevidí, on totiž vie, že to riešiš zle :) Pôvodná limita je:
$-2\cdot\lim_{x\to\infty}\sin\(\frac{\sqrt{x+1}+\sqrt{x-1}}{2}\)\cdot\sin\(\frac{\sqrt{x+1}-\sqrt{x-1}}{2}\)$
kde sínus je ohraničený, a limita druhého vychádza:

Teda je to súčin
$\lim_{x\to a}f(x)g(x)\,;\;a\in\mathbb{R}*$
pričom f je ohraničená na okolí bodu a a zároveň $\lim_{x\to a}g(x)=0$, čo sa podobá na pomocnú lemmu, ktorá sa používa na dôkaz limity súčinu. Teda výsledok je -2.K.0 => limita je 0.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#7 27. 01. 2009 10:23

Pavel B
Zelenáč
Reputace:   

↑ lukaszh:

Jak jsem mohl vědět, že to řeší špatně? Výsledek je správný a rovnosti v příspěvku ↑ Elijen: platí, určitě existuje postup, který bude mít na konci toto :-) .

Hodnotit správnost výpočtu provedeného v třech tečkách je nad mé síly, tak se radši nejdřív zeptám :-)

↑ Elijen:

Jen tak z ničeho nic podělit siny vnitřkem nemůžeš. Pokud si za svým postupem stojíš, tak ho prosím vypiš.

#8 27. 01. 2009 10:24 — Editoval Elijen (27. 01. 2009 10:26)

Elijen
Reputace:   

Dneska ráno, než jsem se dostal na net, jsem si to uvědomil. Moje chyba, omlouvám se ... ono, kdyby ten druhý sinus neměl limitu 0, tak bych nemohl podle věty o limitě složené funkce převést na tu limitu, na kterou jsem to převedl.

Špatně jsem to neřešil, jen jsem šel zbitečně složitou cestou :)

... tak já to teda rozepíšu ... moment :)

#9 27. 01. 2009 11:01

Elijen
Reputace:   

Je to o trochu více psaní, ale mělo by to být správně.  (Předpoklady VLSF psát nebudu, ale platí :))

$\lim\limits_{x \to \infty}\cos\sqrt{x+1}-\cos\sqrt{x-1} = \lim\limits_{x \to \infty} -2\cdot\sin{\frac{\sqrt{x+1}+\sqrt{x-1}}{2}}\cdot\sin{\frac{\sqrt{x+1}-\sqrt{x-1}}{2}}=$
$=\lim\limits_{x \to \infty} -2\cdot\frac{sin{\frac{\sqrt{x+1}+\sqrt{x-1}}{2}}}{\frac{\sqrt{x+1}+\sqrt{x-1}}{2}}\cdot\frac{\sin{\frac{\sqrt{x+1}-\sqrt{x-1}}{2}}}{\frac{\sqrt{x+1}-\sqrt{x-1}}{2}}\cdot\frac{\sqrt{x+1}-\sqrt{x-1}}{2}\cdot\frac{\sqrt{x+1}+\sqrt{x-1}}{2}=\lim\limits_{x \to \infty} -2\cdot\frac{sin{\frac{\sqrt{x+1}+\sqrt{x-1}}{2}}}{\frac{\sqrt{x+1}+\sqrt{x-1}}{2}}\cdot\frac{\sin{\frac{\sqrt{x+1}-\sqrt{x-1}}{2}}}{\frac{\sqrt{x+1}-\sqrt{x-1}}{2}}\cdot\frac{2}{4}= $
$=-2\cdot{\lim}\limits_{y \to \infty}\frac{sin(y)}{y} \cdot{\lim}\limits_{y \to 0}\frac{sin(y)}{y} \cdot\frac{2}{4} = -2\cdot0\cdot1\cdot\frac{2}{4} = 0$

#10 27. 01. 2009 11:14

Pavel B
Zelenáč
Reputace:   

↑ Elijen:

Teď už to vidím, díky za rozepsání :-)

Zápatí