Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Máš na mysli součet náhodných veličin?
Ta suma je přes všechny hodoty, které může X nabývat. Pokud jsou náhodné veličiny X, Y spojité, místo sumy tam bude integrál.
Prosím Lishaaka o přesun tématu na správné místo.
↑ Kondr:
ee mám na mysli obecné náhodné jevy A,B...
jsou-li neslučitelné pak platí P(A+B)=P(A)+P(B) tže mi chybí vztah pro slučitelné jevy nebo ještě nějaký obecný vzorec nebo cokoliv ktomu, na netu jsem bohužel nenašel

V tom případě
kde
je pravděpodobnost, že nastaly oba současně (ty případy je od P(A)+P(B) potřeba odečíst, protože jsou jednou započítané v P(A) a podruhé v P(B)).
↑ Kondr:
jj slučitelnost znamená že můžou nastat současně, vymyslím si příklad :)
hážu dvěma mincemi
jev A: padne pana
jev B: padne orel na obou
jev C: padne orel
všechny možnosti:
pana+orel
pana+pana
orel+orel
orel+pana
P(A)=0,75 ... P(B)=0,25 ... jevy A a B jsou neslučitelné!!! ... P(A+B)=P(A)+P(B)=1
P(C)=0,75 ... jevy A a C jsou slučitelné!!! ... P(A+C)=P(A)+P(C)-P(ApC)=0,75+0,25-0,5=0,5
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
je to správně? k čemu je ta pravděpodobnost součtu dobrá

Jo, je to dobre. Pravdepodobnost souctu je dobra, kdyz chces vedet, jaka je pravdepodobnost, ze padne pana nebo padne orel (treba pojistovak chce pojistit dum proti povodni a vykradeni a chce spocitat ferovou cenu. Tak stanovi nejdriv pravdepodobnost povodne, pak pravdepodovnost vykradeni, ale musi odecist rabovani pri povodnich, protoze by ho jinak pocital dvakrat. Takhle mozna pojistovna uplne nefunguje, ale aspon pokus o "priklad ze zivota" to byl).
Stránky: 1