Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den potřebovala bych pomoci s příklady , které máme umět k pololetní písemce.
\Sigma n=1 a jde k nekonečnu ( x-2) 2n ( to je v exponentu) =1/3
A DRUHÝ PŘÍKLAD je \Sigma n=1 a jde k nekonečnu (sin)x to celé je na 2n-2 = 2 (tg)x
moc děkuji za pomoc

↑ barca33:
Ano jako klasickou kvadratickou se substitucí:
a pak vratka k substituci

↑ barca33:
Takže ti vyšlo:
Ta substituce je jenom:
a pak dostaneš:

↑ barca33:
to k pí je tam proto, že funkce tangens je periodická právě po 180 stupních.
Tedy hodnota tangens 45 stupňů je stejná jako hodnota tangens 225 stupňů (tj o 180 stupňů více jak 45)

↑ barca33:
To pí/4+ k*pi už je výsledek
Ten první příklad - nevím jaké je zadání, protože Tvůj zápis neumím rozluštit.
↑ barca33:
Zdravím,
napravo od okna zprávy je Editor (případně návod)
ten první příklad je suma n= jde k nekonečnu (x-2) celá závorka je na 2n a to se =1/3
např. zápis \sum_{n=1}^{\infty}(a-b)^{3c}=\frac{m}{n}
dává 
Pokud ještě aktuální, přepiš, prosím své zadání do samostatného tématu viz pravidla (i s návrhem postupu nebo s konkretizaci problému). Děkuji, kolegu Cheopa zdravím také.
↑ Cheop:
Zdravím,
:-) jednou se budu musit dle vzoru kolegyňky barca33 naučit fňukat, jak mi nic nejde a ochotné okolí mi začne mé problémy řešit (raději zaklepu, že tak nějak problémy k řešení (nad rámec požadavků okolí) nemám :-).
Pokud ještě aktuální, přepiš, prosím své zadání do samostatného tématu viz pravidla (i s návrhem postupu nebo s konkretizaci problému). Děkuji, kolegu Cheopa zdravím také.
proč se ignoruje upozornění na pravidla?
K problému: proč není žádná zmínka o podmínce použití vzorce pro nekonečnou geom. řadu? Děkuji, zdravím.
↑ barca33:
tak samozřejmě, o tom můj příspěvek není, že by se neměla poskytovat pomoc a i já jsem vděčna kolegovi Cheopovi, že se tématu ujme.
Ale již opakovaně jsem Tobě psala, že nestačí jen "potřebuji pomoc", ale máš začínat např. z toho, co jste brali ve škole, nebo, co jsi našla v učebnici/na Internetu, nebo jak jsi přečetla úlohu a co bys dokázala z toho odvodit apod.
Ale také je možné, že to jen můj pohled na cesty řešení problémů - ovšem zatím v tomto smyslu jsou i pravidla fóra.
barca33 napsal(a):
prý se mám k výsledku dopracovat pomocí nějakého q .
Ano, to odpovídá mému dotazu:
K problému: proč není žádná zmínka o podmínce použití vzorce pro nekonečnou geom. řadu?
Zkus projít materiály a udělat si jasno, o kterém vzorci mluvím a o kterém
je řeč. Děkuji.
↑ barca33:
tg(2x) se případně převede do jiného zápisu pomocí goniometrického vzorce pro dvojnásobný úhel (pokud bude třeba). Edit: púravděpodobně máš na mysli
, ale nevím, kde bys ho chtěla použit.
Přepisu součtu na levé straně (v příspěvku 2) rozumíš? Dokážeš z něho udělat poměr "následující člen" k "předchozímu členu", abys určila
? A také dokážeš z přepisu najit
? Kolega ↑ Cheop: zvolil jako první člen
, proto v dalším řádku (kde již využívá rovnici pro součet nekonečného řadu) začína rovnici 1+. Ale pokud se podíváš na přepis součtu, tak můžeš najit 1. člen o něco jednodušeji, abys nemusela začínat 1+...
Pokračuj, prosím.