Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 01. 2014 02:02

Letmery.Ondarex
Reputace:   

Spojitá reálná náhodná veličina - kontrola řešení

Ahoj,

mohl bych poprosit o kontrolu následujícího příkladu? Nejsem si jistý, zda jsem postupoval správně. Zadání zní:

Spojitá reálná náhodná veličina $x$ má rovnoměrné rozdělení na intervalu $\langle a,b\rangle$, $a = 50$, $b = 100.$

a) Vypočítejte střední hodnotu
b) Vypočítejte číselnou hodnotu rozptylu
c) Vypočítejte číselně koeficient variace
d) Nakreslete distribuční funkci. Jaký je význam distribuční funkce?
e) Určete číselně, s jakou pravděpodobností bude splněná nerovnost $x > (a + (b - a)/ 5)$.

Moje řešení:

a)
$E(X) = \frac{a + b}{2}=\frac{50+100}{2}=75$

b)
$D(X) = \frac{(b-a)^{2}}{12}=\frac{2500}{12}=208,33$

c)
$C = \frac{\sqrt{D(X)}}{|E(X)|}=\frac{\sqrt{208,33}}{75}=0,192$

d)
$F(x) = 0$, pro $x \le  50$
$F(x) = \frac{x-50}{50}$, pro $50 < x < 100$
$F(x) = 1$, pro $x \ge  100$

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-01/33379_bmp.jpg

Význam distribuční funkce spočívá v tom, že nám teoreticky nejpřesněji popisuje pravděpodobnostní chování diskrétní nebo spojité náhodné proměnné X.

e)
$x > (a + (b - a)/ 5)$
$x > (50 + (100 - 50)/ 5)$
$x > (50 + 10)$
$x > 60$

$F(x) = \frac{x-50}{50}$, pro $50 < x < 100$ tzn. dosadím za $x$ hodnotu "těsně" vyšší jak $60$
$F(x) = 0,22$, pro $50 < 61 < 100$

Výše uvedená nerovnost bude splněna s pravděpodobností 0,22.

#2 16. 01. 2014 09:47

Jozef3
Reputace:   

Re: Spojitá reálná náhodná veličina - kontrola řešení

↑ Letmery.Ondarex:
Ahoj,
příklad e) jsi vypočítal špatně. Problém je možná v tom, že nechápeš správný význam distribuční funkce. Co jsi myslel v d) tou frází "Význam distribuční funkce spočívá v tom, že nám teoreticky nejpřesněji popisuje pravděpodobnostní chování diskrétní nebo spojité náhodné proměnné X"? Kdybych nevěděl, co to distribuční funkce je, tak bych z tohoto vysvětlení nebyl o nic moudřejší. Podívej se raději na definici distribuční fce a pak své řešení v e) oprav.

#3 16. 01. 2014 13:52

Letmery.Ondarex
Reputace:   

↑ Jozef3:

No co se týká toho bodu e), tak jsem asi špatně pochopil zadání. Chce se po mě v podstatě pravděpodobnost, že $x$ bude spadat do intervalu $<60, \infty >$. Řešení by teda mohlo vypadat následovně:

$\int_{60}^{\infty }(F(x))dx = 0,8$

Integrál jsem nepočítal. Uvažoval jsem logicky, že pokud je pravděpodobnost, že $x = 60$ rovná $0,2$, tak "od" $60$ do $\infty $ to bude ten zbytek do $1$. Tedy $1-0,2=0,8$.

A co se týký definice distribuční funkce, tak:

Jedná se o funkci, která každému reálnému číslu přiřazuje pravděpodobnost, že náhodná veličina nabude hodnoty, která je rovna tomuto číslu. Chápu to tak, že kdybych měl přesně vytisknutou distribuční funkci (myšleno v grafu), tak mohu jen podle pravítka zjistit, že např. pravděpodobnost, že padne hodnota 70 je ta a ta.

#4 16. 01. 2014 17:18

Jozef3
Reputace:   

↑ Letmery.Ondarex:
Ne, ještě jednou se podívej na definici distribuční funkce, něco Ti uniká.
Opravím Tvoji špatnou definici: "Jedná se o funkci, která každému reálnému číslu přiřazuje pravděpodobnost, že náhodná veličina bude MENŠÍ NEBO ROVNA tomuto číslu." Evidentně špatný je Tvůj závěr, že pravděpodobnost, že x=60 je 0,2. Tvoje náhodná veličina je totiž spojitá, takže nabývá každé své hodnoty (tedy i 60) s pravděpodobností nula.
Správné řešení příkladu e) bych si představoval takto: V intervalu $\langle50;100\rangle$ má naše distribuční funkce předpis $F(x)=\frac{x-50}{100-50}$, tudíž $F(60)=\frac{60-50}{100-50}=\frac{10}{50}=\frac{1}{5}$ a teď přijde to nejdůležitější: Tudíž pravděpodobnost, že $x>60$ je (jak je vidět přímo z definice distribuční funkce) $1-F(60)=1-\frac{1}{5}=\frac{4}{5}=0,8$.

P.S.: Omlouvám se, že jsem byl tak kritický, ale takové pojmy jako je distribuční funkce je třeba bezpečně ovládat a umět s nimi pracovat. Podívej se prosím ještě jednou do učebnice (skript, poznámek z přednášky) na teorii kolem distribuční funkce, abys s ní uměl zacházet.

#5 16. 01. 2014 18:20

Letmery.Ondarex
Reputace:   

↑ Jozef3:

Dobrá dám si na to pozor, děkuji.

Měl bych na tento příklad ještě dotaz. Jak by vypadal vzoreček transformační metody pro zadané rozdělení?

Zápatí