Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj,
mohl bych poprosit o kontrolu následujícího příkladu? Nejsem si jistý, zda jsem postupoval správně. Zadání zní:
Spojitá reálná náhodná veličina
má rovnoměrné rozdělení na intervalu
,
, 
a) Vypočítejte střední hodnotu
b) Vypočítejte číselnou hodnotu rozptylu
c) Vypočítejte číselně koeficient variace
d) Nakreslete distribuční funkci. Jaký je význam distribuční funkce?
e) Určete číselně, s jakou pravděpodobností bude splněná nerovnost
.
Moje řešení:
a) 
b) 
c) 
d)
, pro 
, pro 
, pro 

Význam distribuční funkce spočívá v tom, že nám teoreticky nejpřesněji popisuje pravděpodobnostní chování diskrétní nebo spojité náhodné proměnné X.
e)

, pro
tzn. dosadím za
hodnotu "těsně" vyšší jak 
, pro 
Výše uvedená nerovnost bude splněna s pravděpodobností 0,22.
↑ Letmery.Ondarex:
Ahoj,
příklad e) jsi vypočítal špatně. Problém je možná v tom, že nechápeš správný význam distribuční funkce. Co jsi myslel v d) tou frází "Význam distribuční funkce spočívá v tom, že nám teoreticky nejpřesněji popisuje pravděpodobnostní chování diskrétní nebo spojité náhodné proměnné X"? Kdybych nevěděl, co to distribuční funkce je, tak bych z tohoto vysvětlení nebyl o nic moudřejší. Podívej se raději na definici distribuční fce a pak své řešení v e) oprav.

↑ Jozef3:
No co se týká toho bodu e), tak jsem asi špatně pochopil zadání. Chce se po mě v podstatě pravděpodobnost, že
bude spadat do intervalu
. Řešení by teda mohlo vypadat následovně:
Integrál jsem nepočítal. Uvažoval jsem logicky, že pokud je pravděpodobnost, že
rovná
, tak "od"
do
to bude ten zbytek do
. Tedy
.
A co se týký definice distribuční funkce, tak:
Jedná se o funkci, která každému reálnému číslu přiřazuje pravděpodobnost, že náhodná veličina nabude hodnoty, která je rovna tomuto číslu. Chápu to tak, že kdybych měl přesně vytisknutou distribuční funkci (myšleno v grafu), tak mohu jen podle pravítka zjistit, že např. pravděpodobnost, že padne hodnota 70 je ta a ta.
↑ Letmery.Ondarex:
Ne, ještě jednou se podívej na definici distribuční funkce, něco Ti uniká.
Opravím Tvoji špatnou definici: "Jedná se o funkci, která každému reálnému číslu přiřazuje pravděpodobnost, že náhodná veličina bude MENŠÍ NEBO ROVNA tomuto číslu." Evidentně špatný je Tvůj závěr, že pravděpodobnost, že x=60 je 0,2. Tvoje náhodná veličina je totiž spojitá, takže nabývá každé své hodnoty (tedy i 60) s pravděpodobností nula.
Správné řešení příkladu e) bych si představoval takto: V intervalu
má naše distribuční funkce předpis
, tudíž
a teď přijde to nejdůležitější: Tudíž pravděpodobnost, že
je (jak je vidět přímo z definice distribuční funkce)
.
P.S.: Omlouvám se, že jsem byl tak kritický, ale takové pojmy jako je distribuční funkce je třeba bezpečně ovládat a umět s nimi pracovat. Podívej se prosím ještě jednou do učebnice (skript, poznámek z přednášky) na teorii kolem distribuční funkce, abys s ní uměl zacházet.

↑ Jozef3:
Dobrá dám si na to pozor, děkuji.
Měl bych na tento příklad ještě dotaz. Jak by vypadal vzoreček transformační metody pro zadané rozdělení?
Stránky: 1