Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
r1=4cm
r2=2cm
Vt=6cm
je rozdelen rovinou na rovnobeznou s podstavou na dve casti tehoz objemu.
vypočítejte polomer kruznice , ktera je rezem.
postupoval jsem ze jsem vypocital nedriv objem pak jsem ho videlil dvema a vypocital k tomu výšku ,ktera mi vysla 3cm a pak jsem ziskaval to r2 a vyslo mi to na kvadratickou rovnici
X1=-2,3
X2=1,3
jen bych chtel vedet jestli jsem neudelal chybu nekde
kdyz udelam zkousku tak mi vjyde
28pí=22,89pí
je to docela hodne
↑ pusik1989: Cely komoly kuzel ma vysku 6. Predstavme si jej jako homoli s useknutou spickou, cim vys, tim uzsi. Tedy hledana kruznice bude ve spodni polovine kuzele. Proto moc nechapu, jak ti mohla vyjit vyska 3, ktera je presne v polovine zadaneho komoleho kuzelu.
EDIT:
Kdyz si predstavim kuzelovou plochu, tak je jasne, ze vyska roste linearne s polomerem podstavy kuzelu. Tady je to "vyska = 3 * polomer". Tedy objem celeho kuzelu s podstavou o polomeru r je
. Zbyva teda najit takove c, aby
(objem komoleho kuzelu pocitam jako rozdil objemu dvou kuzelu). Mne vysel polomer
.
Nevím jak jste tohle počítali ale je to komolý kužel a jako vy z toho chcete dostat nejakou radu jo ? že je to komolý jsem asi nerek ze ?
Podle vzorecku na Vkomolyho jehlanu jsem vypocital V a to jsme pak vydelil dvema jako polovina objemu a z toho jsem vypocital výsku z toho vzorecku a vyslo mi 3cm
a z toho sameho jsem vypocital r2
V/2=1/3pí*Vt*(r1^2+r1*r2+r2^2)
↑ pusik1989: Kdyz se budes drzet tohoto vzorecku, dostanes se pravdepodobne na rovnici, kterou psal ↑ Cheop:. Vsimni si, ze
.
Kde vidis nejake rady?
Pokud chces na ten priklad jit primo pres tebou zmineny vzorec, bude to malinko pracnejsi. Zalezi ten na tom, jestli se ↑ Cheop: (mimochodem: cerstvy Einstein, gratuluju :-) ) obetuje a natuka ti sem svoje reseni v TeXu.
↑ pusik1989: Objem komoleho kuzelu mohu pocitat podle tebou zmineneho vzorecku. Mohu jej ale take pocitat jinak. Budu se ted vyjadrovat malinko nematematicky:
Predstav si, ze ten komoly kuzel prodlouzis na cely kuzel (tedy i se spickou). Objem toho puvodniho komoleho kuzelu je preci rozdil objemu dvou kuzelu, a to toho prodlouzeneho kuzelu a toho kuzelu, kterym jsem prodluzoval (tedy vlastne te spicky).
Moje druha uvaha se uz tyka jen kuzelu, protoze "komolosti" se dokazeme zbavit podle predchozi uvahy. Kdyz zvetsim vysku kuzelu k-krat, co se stane s polomerem podstavy? Odpoved je, ze se take k-krat zvetsi jeji polomer (ne plocha, ale polomer). Tedy mezi polomerem kuzelu a jeho vyskou je linearni vztah.
Ale zda se mi, ze to pisu mozna zbytecne. Ty bys nejradeji aplikoval ten vzorecek, ze?
Ted uz mi to trochu dochazi. Cert vem ten vzorecek me napadlo tohle to jako jedina myslenka nenapadlo me tohle to takze kdyz to vemu nematematicky :)
polomer 1 a polomer 2 maji nejaky vztah mezi sebou diky výšce jako když skládam na sebe nejaky kulaty platy zaciname teda r_1 a koncito r_2 a tam je nejaka posloupnost narustu polomeru jo ?
jestli to takhle chapu tak je to jednoduchy ale potreboval bych videt postup . a nechapu vubec jak jste prisli na ty prvni vzorecky s tim C
Zdravím vás :-)
my jsme ten příklad řešili s kolegou liquidem před rokem: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=2105&p=1 úplně předposlední příspěvek je, snad, OK.
V posledním příspěvku jsem slibovala, že něco napiši večer, hm, no zřejmě jak řekl náš opravdový klasik "Еще не вечер!"
----------
Уважаемого коллегу Cheopа от всего сердца поздравляю со званием Эйнштейн!
↑ pusik1989:
Objem komloého kužele:
Pro náš případ pro r_1 = 4 a r_2 = 2 a výšku v = 6 vyjde
objemy těch nových kuželů mají být dle zadání V/2 tj: 
Pokud označím:
x - výška spodního kužele
c - poloměr té dělící kružnice (to máme určit)
pak výška horního kužele bude 6 - x
V_s objem spodního kužele
V_h objem horního kužele
Můžeme počítat:
Spodní kužel:
Horní kužel:
Te'd máme v obou kuželích vyjádřenou výšku takže obě rovnice porovnáme:
úpravou dospějeme k rovnici (tu úpravu si udělej za domácí úkol)
Aby tato rovnice byla splěna pak:
![kopírovat do textarea $c+6=0\,\vee c^3-36=0\nlc=-6\,\textrm{nelze}\nlc^3=36\nlc=\sqrt[3]{36}\,\approx\,3,30193\,\textrm{cm}$](/mathtex/c6/c6083bd6cdffd3b2df9ac6ff2aac5bf9.gif)
Hledaný poloměr kružnice je přibližně 3,30193 cm
↑ Chrpa:
Hezký večer :-)
Ty máš tak nepřehlednutelný styl příspěvků, že ani taková transformace "Cheop - Chrpa - Cipis" to nemůže ovlivnit, a v součtu příspěvků již překračuješ Q :-)
Trochu dalších statistik (trochu bez záruky):
6000 témat jsme měli včera, 3000. uživatel na foru byla Kačenka.
A kolega BrožekP se stal Q, blahopřeji :-)

↑ jelena:
Děkuji :-). Doufám, že třeba k 5000. příspěvku má Lukee připravený další status, Q se mi moc nelíbí. Einstein znělo líp :-) Ale na to mám ještě mnoho času (kdybych přispíval stejným tempem, tak asi 2 roky), ty tam budeš asi o rok dřív :-).