Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ktorú metódu ej najlepšie používať pri sústavách rovníc ( ja používam sčítaciu)? Ak poznáte inú prosím vysvetlite ju...

↑ canucks333:
Nejlepší metoda je ta, která to vyhovuje. Časem zjistíš, že někdy se hodí doplňovací.
Jinak jak se koukám kolem sebe, tak sčítací je nejpoužívanější v kombinaci s doplňovací.
Ahoj ↑ canucks333:,
máš zjavne na mysli sústavu dvoch lineárnych rovníc s dvomi neznámymi.
Za takú "úplne základnú" sa dá považovať dosadzovacia metóda (pre jej všeobecnosť). Jej princíp spočíva v tom, že z jednej rovnice vyjadríme jednu neznámu pomocou druhej a dosadíme do druhej rovnice. Získame tak rovnicu s jednou neznámou, ktorú vyriešime. Hodnotu druhej neznámej vypočítame z jej vyjadrenia pomocou prvej neznámej.
Táto metóda sa dá použiť aj v prípade iných sústav rovníc, nielen dvoch lineárnych.
Ďalšou obľúbenou metódou je Tebou spomínaná sčitovacia metóda, prípadne kombinácia sčitovacej a dosadzovacej metódy. Všetko závisí od toho, ako definujeme sčitovaciu metódu - či ako "rýdzosčitovaciu", alebo ako už spomínanú kombináciu sčitovacej a dosadzovacej metódy (čo je vlastne špeciálny prípad tzv. Gaussovej metódy na riešenie sústav rovníc).
Ďalej poznáme ešte porovnávaciu metódu, a napokon nemožno nespomenúť grafickú metódu.

↑ Arabela: O grafickej som čítal, že je nepresná a viem používať aj Gaussovu no sčítacia mi príde najlepšia (doplňovacia najhoršia)....
↑ canucks333:
keď si si sčítaciu tak obľúbil, pokojne ju používaj všade, kde sa Ti bude zdať vhodná...:)
Možno raz naďabíš na príklad, kde bude vhodnejšie použiť inú metódu a Ty to uznáš...

http://oskole.sk/?id_cat=2&clanok=2462 mne sa pozdáva sčítacia.