Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, potřeboval bych, prosím pěkně pomoci s příkladem...
Je dána matice M(a) = 
Úkol: Lze zjistit číslo a z R tak, aby matice M(a) měla vlastní číslo λ = 0?
Postupoval jsem takto (snad správně?)
Výsledkem tedy podle mně je, že existuje takové číslo a z R tak, aby matice M(a) měla vlastní číslo λ = 0, a to číslo a = 1. Je to tak?
No a problém pak činí ty vlastní vektory :// Když dosadím do (M(a) - λE) = 0
Nevím prostě co s tím dál... :/
ano to a mi vyšlo stejně (-1 to asi nebude kvůli odmocnině ve 4. řádku)
Nevím, proč to přepisuješ na soustavu lin. rovnic, tu bys pak přece stejně řešil pomocí matice, která by vypadala přesně jako ta tvoje (ta, kde už je dosazeno a). stačí ji teď upravit pomocí Gaussovy eliminační metody. ... výsledný vektor (v tomto případě spíše lineární prostor) pak už zvládneš najít?
myslíš takto:
0 0 -1 1
1 3 -1 2
0 0 1 -1
0 2 1 1
přehodím první a druhý řádek a čtvrtý a druhý
1 3 -1 2
0 2 1 1
0 0 1 -1
0 0 -1 1
no a teď když sečtu třetí a čtvrtý tak mám
1 3 -1 2
0 2 1 1
0 0 1 -1
0 0 0 0
no a co s tim?
přesně tak.
Aha, tahle soustava / matice soustavy byla dost jednoduchá, takže vlastně ani nepotřebovala upravit. Čili jsem tě zbytečně přinutila dělat něco, co nebylo nutné. (ale třeba se ti to bude hodit u dalších příkladů ;) Pokud vektor který soustavě vyhovuje neumíš "vykoukat" přímo z matice, asi ti nezbyde, než si matici přepsat do soustavy rovnic, přesně jako jsi to udělal výše. (ty rovnice budou stejné, jen proházené)
a teď, poslední řádek ti neříká nic (jsou v něm samé nuly)
3. řádek říká, že pro třetí a čtvrtou souřadnici vektoru má platit x3 - x4 = 0, takže hodnotu jedné souřadnice si můžeš zvolit a zbylou dopočítat.
jejich hodnoty pak dosadíš do 2. rovnice (2*x2 + x3 + x4 = 0) a dopočítáš x2, atd...
↑ mistrous: Tak si ji upravme na schodovity tvar (udelam to az do konce, i kdyz to vlastne ani neni potreba):
.
Ted vidis, ze posledni radek je nulovy pro
.
1 0 2
2 1 3
-1 2 p
nejdřív sečteš první a třetí řádek
1 0 2
2 1 3
0 2 p+2
pak první řádek vynásobíš -2 a sečteš s druhým
1 0 2
0 1 -1
0 2 p+2
a nakonec vynásobíš druhý řádek -2 a sečteš s třetím
1 0 2
0 1 -1
0 0 p+4
když je poslední řádek nulový, tak má matice hodnost 2 (má dva lineárně nezávislé řádky) no a aby byl poslední řádek nulový musí být p = -4
↑ mistrous: Pro overeni ti staci vysledek: Hodnost je 2 pro p = -14.
↑ mistrous: To plati pouze pro matice s determinantem rovnym jedne. Pokud jste o determinantech jeste neslyseli, doporucuju radeji vzdy pocitat podle postupu, ktery znate, a neexperimentovat.
EDIT: Plati totiz, ze inverze k matici
je matice
.
vosa napsal(a):
přesně tak.
Aha, tahle soustava / matice soustavy byla dost jednoduchá, takže vlastně ani nepotřebovala upravit. Čili jsem tě zbytečně přinutila dělat něco, co nebylo nutné. (ale třeba se ti to bude hodit u dalších příkladů ;) Pokud vektor který soustavě vyhovuje neumíš "vykoukat" přímo z matice, asi ti nezbyde, než si matici přepsat do soustavy rovnic, přesně jako jsi to udělal výše. (ty rovnice budou stejné, jen proházené)
a teď, poslední řádek ti neříká nic (jsou v něm samé nuly)
3. řádek říká, že pro třetí a čtvrtou souřadnici vektoru má platit x3 - x4 = 0, takže hodnotu jedné souřadnice si můžeš zvolit a zbylou dopočítat.
jejich hodnoty pak dosadíš do 2. rovnice (2*x2 + x3 + x4 = 0) a dopočítáš x2, atd...
Děkuji .) vlastní vektor vyšel x = (2alfa, -alfa, alfa, alfa)
Stránky: 1