Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jak můžou tři body určovat podprostor? 2 body určují přímku, 3 body určují roviny, 4 body určují podprostor ne?
Tak to ne:
Obecnou rovnici se dá:
v rovině zapsat přímka
v prostoru zapsat rovina
v R4 zapsat prostor.
Takže pokud je obecná rovnice v R^4 potom je to prostor.
Takže řešení tedy:![kopírovat do textarea $\varrho =\{[7,3,1,3];(1,0,2,0);(1,3,4,0)\}$](/mathtex/34/3423f4613d5e420e50eb773cf457026b.gif)
Parametrické vyjádření roviny v R^4

Neexistuje žádný průsečík, jsou tedy rovnoběžné i když nechápu jak můžou být rovina a prostor rovnoběžné.
Vzdálenost normálně pomocí bodu.
Vzdálenost bodu od přímky, roviny, prostoru je v každém rozměru stejná:

Aha, už jsem ten vzorec pochopil. Já furt nevěděl, kterej koeficient, je kterej a ono je to opravdu přes patu kolmice. Tak děkuju. A k těm pojmům bych si dovolil zase trošku poopravit já Tebe.
Když máš n-rozměrný prostor, tak jakékoliv množině bodů z tohoto prostoru, dané bodem a vektorovým zaměřením dimenze nejvýše n, říkáme podprostor. Speciálně vektorovému zaměření dimenze n-1 říkáme nadrovina. Proto v E4 (neplést s R4, jsme v eukleidovském prostoru) obecnou rovnicí zapisujeme nadrovinu.
A stejně jako v E3 mohou být přímka a rovina rovnoběžné, tak v E4 mohou být rovina a trojrozměrná nadrovina také rovnoběžné.