Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, už několik hodin se tady trápím s počítáním kombinací v rovnici
Např. tenhle příklad:
Urřete počet prvků tak, aby
1) počet čtyřčlenných kombinací z nich vytvořených byl dvakrát větší než počet dvoučlenných kombinací
2)při zvětšení počtu prvků jeden se počet tříčlenných kombinací zvětšil o 21
Počítala bych to takhle:
1) 

to se pak vykrátí a rozpočítá, vyjde mi kvadratická rovnice, ale výsledek je prý 18, to mi nevychází..nemohl by to prosím někdo podrobně rozepsat, jak se to počítalo? nevím, jestli mám všechno špatně nebo neumím počítat s faktoriály..
2)

Druhý příklad má vyjít 7 a to mi taky nevychází. Podle mě dělám nějakou chybu při počítání s faktoriály, ale nemůž u na ní přijít. Prosím moc o nějaký postup a rozpis, abych tomu rozumněla. Děkuji předem!

↑ littleem:
Zdravím,
proč je v tom prvním příkladu 20?

↑ littleem:
Aha.
Ten druhý příklad máte dobře, ty faktoriály zkraťte a zbytek dopočítejte, vyjde to skutečně 7. Zřejmě tedy děláte jen nějakou numerickou chybu.

↑ littleem:
Někde Vám tam chybí násobení dvojkou, protože ta kvadratická rovnice má podobu
.
mohla bych se zeptat, kde se ta dvojka objevila? já žádnou dvojku v počítání nevidím..vynásobím rovnici třemi, což mi dá 63, toho se následně zbavím vydělením 3, protože roznásobením čitatele mi vyjde
...mohl byste mi poradit i stím prvním příkladem? očividně počítám něco špatně, protože ani jeden mi nevychází..

↑ littleem:

vytknul jsem n(n-1)/6 (nechtělo se mi to roznásobovat)

↑ littleem:
OK.
A ten první příklad je podobný, není třeba všechno hned roznásobovat, ale šikovně povytýkat. Jinak to vede na kubickou rovnici, která se řeší zbytečně komplikovaně.