Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřeboval bych poradit, nikde jsem nenašel informaci o tom, jak dlouho mám provádět metodu perpartes.
Konkrétně jde o to, ,,jak dlouho,, mám sestavovat tabulku, jak poznám kolik má mít řádků?
Prosím o radu, děkuji.
Viz. obrázek:

↑ PanTau:
Kdyby jsi chodil na přednášky a psal si poznámky, tak by jsi zjistil že máš tři možnosti:
1. integrál součinu P(x)*(e^x nebo sin(x) nebo cos(x))
derivujeme P(x) dokud není 0
př: integral z x^3*e^x dx
2. integrál součinu (e^x nebo sin(x) nebo cos(x))*(sin(x) nebo cos(x))
dokud se integrovaná část nezačne opakovat (to máš tady první a poslední výraz je skoro stejný) a potom sestavíme rovnici
př.: integral z e^x*sin(x) dx
3. P(x)*(ln(x) nebo arctg(x), arg..., ...)
integrujeme P(x), derivujeme ln(x),... provedeme jednou
př.: integral z x*ln(x) dx
↑ gladiator01:
Ahoj, děkuji za tvou radu, ale jak můžeš vědět že jsem na ně nechodil? Chodil a poctivě.
dokud se integrovaná část nezačne opakovat (to máš tady první a poslední výraz je skoro stejný)
To je již i druhý ,,skoro,, stejný, proč tedy pokračoval do 3.tího?
Skoro stejny v tomto pripade znamena stejny argument kosinu a stejny argument sinu, jenom nejake konstanty navic okolo.

↑ PanTau:
Promiň to jsem nemusela, Holubová to rozepisovala na tabuli, v některých předmětech si holt člověk musí všechno psát.
Ty mě mateš. Druhý řádek INTEGROVANÉ ČÁSTI je COSh(x) a ty chceš SINh(x). Ta 2. možnost tedy vyjde na tři řádky.
↑ gladiator01:
Díky.
Mrkni do vzkazu, poslal jsem ti zprávu.
(já jsem chodil na druhé přednášky k panu N.)
Stránky: 1