Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Riešim pár príkladov na mat. indukciu a s touto jednou si neviem rady:
Dokážte pre
nerovnosť:
Pre
nerovnosť platí, takže som v časti, kde chcem využiť indukčný predpoklad, ale neviem nejako rozumne vyjadriť z
nejaký násobok alebo niečo podobné
.
Snažil som sa o niečo takéto:

ale ďalej naozaj neviem a vôbec nie som si istý, či mi toto vôbec pomohlo.
Uvítal by som nejaké rady, že akým smerom mám s týmto príkladom pohnúť.
Zdravím,
zkoušela jsem takovou úpravu pro (n+1): 

A tady by se hodil na pravou stranu použit výsledek (případně doplnit důkaz) Bernoulli nerovnosti (např. z odkazů kolegů). Může být? Děkuji.
@jelena: Ďakujem za odpoveď.
Teda už len stačí ukázať, že:
čo vyplýva z Bernoulliho nerovnosti a potom aj pôvodná nerovnosť platí? Je tento argument postačujúci k tomu aby platila nerovnosť zo zadania?
↑ davepb:
mně důkazy nijak zvlášť nejdou (skoro vůbec), ale řekla bych, že žádný z kroku matematické indukce jsme nevynechali (indukční předpoklad snad stačí jen vyslovit, "že předpokládáme, že platí pro n").
Pokud jste Bernoulli nerovnost nedokazovali, tak jde doplnit také důkazem matematické indukce - viz odkazy. Zkusila jsem zadat hledání, např. tak (to se mi zda, jako obdobná idea). Případně to někdo z laskavých kolegů pokritizuje.