Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Rychlosní konstanta
Ahoj, tento příklad a nejsem si jistá správností výsledku: Jistá reakce má Ea = 146 kJ mol−1. Jaká bude hodnota rychlostní konstanty při 100,0 °C, pokud při 25,0 °C je 4,25 ∙ 10−4 s−1?
Vzoreček jsem použila tento - K2 = K1/ e na (E/R * (1/T - 1/T2))
a vyšlo mi 58.7 l.mol-1.s-1
Přijde mi to ale řádově hodně zvětšené...
poradíte prosím někdo?
Zdravím,
pro zápis vzorců používej, prosím TeX (editor je napravo od okna zprávy), jinak není jasné, zda před K máš pomlčku nebo minus. Vzorec byl tak:
odvození např. od vztahu 8.35, bude třeba se dohodnout na označení a odvození.
Nějaký problém, až na odvození, dosazení a převod jednotek bych v tom neviděla. Zde se Tobě všechno zdá v pořádku a jednotky jsi převedla? Pokud ještě bude problém, tak napiš, prosím, své dosazení. Děkuji.

↑ jelena:
Ahoj,
děkuji za odpověď, před vozereček jsem psala pomlčku, příště to budu psát v uvedeném editoru.
Do příkladu jsem dosadila takto:
K1 = 4.25 * 10 -4
Ea = 146 000 J
R = 8.314
T1 = 298.15
T2 = 373.15
A vyšlo mi 58.7 l*mol-1 * s-1, což mi přijde hodně, tak nevím, jestli to nepočítám nějak jinak, než mám...
Vzoreček jsem ale odvodila správně...
↑ Snupinka22:
děkuji, v jednotkách chybu nevidím, vzorec pro K2 má být
, výsledek dosazování mám stejný.
Kontrolou by mělo být, že na každých 10 stupňů se cca zdvojnásobí konstanta, tedy i od 20 stupňů máme 8 nárůstů, což je 4.25*10^(-4)*2^8, tedy konstanta K2 má vycházet řádově cca 0.1. Tak nevím, kde by mohl být problém.
Jinou úlohu k tomuto tématu nemáš? Děkuji.

Jiný příklad bohužel nemám, včera jsme měli podobného typu v zápočtovém testu, tak budu doufat, že mi vyšel správně. Tam mi to vyšlo ještě o několik řádů víš...
Káždopádně děkuji moc za výpočet, shodli jsme se na výsledku 3, takže to snad bude dobře.

↑ Snupinka22:
Jen taková poznámka:
O několik řádů víš se píše "o několik řádů výš"
↑ Snupinka22:
děkuji, je možné, že úloha je jen na postup využití vzorce, nebo nějaký překlep v zápisu čísel. Opravdu nic jiného nevidím (ale s růstem teploty konstanta nastoupala, tedy samotné teorii to neodporuje).
↑ Cheop:
děkuji, svedeme to na ranní hodinu ( nebo chybějící čárku "o několik řádů, víš?") :-) Ale - u vás (tuším i s bratrem a s kolegou Zdeňkem) je pořád problém s 3. pádem zájmena "já". U mne je v češtině problém všude - zde bych určitě potřebovala redakci. Děkuji předem.
Zdravím.
Stránky: 1