Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Teď jsem si trochu hrál a odvodil jsem takový zajímavý fakt. Jestli někdo bude chtít, můžete se pokusit tuto úlohu dokázat. Popravdě zajímalo by mě, jakými způsoby se podobné příklady odvozují.
1) Dokažte, že pro libovolné přirozené
existuje celočíselné
takové, že:
2) Dokažte, že pro libovolné přirozené
existuje celočíselné
takové, že:
Pozn.: Úloha je řešitelná bez dohledání výpočtu součtu prvních n pátých mocnin a součtu prvních n sedmých mocnin. Jediný vztah, který je potřeba je pro výpočet prvních
čísel. Tedy známý vzorec
.
edit_1.: změna druhé mocniny na čtvrtou.
edit_2: přidána druhá úloha, která se řeší velmi podobně jako první
↑ liamlim:
Úlohy, které jsem vymyslel, asi nikoho nezaujaly. Já ale asi napíšu o tomto tématu nějakou práci, třeba do semináře matematiky. Přijde mi zajímavé, jak spolu všechny součty mocnin souvisí. A že lze pouze z jednoho jediného vzorce
odvodit hodnoty součtů
pro libovolné
do sedmi (věřím že i více, ale dál jsem se zatím nedostal).
Pro zajímavost uvedu další ze zajímavých vztahů, které jsem odvodil. Pokud zavedu označení
pak platí následující rovnost:
Bohužel pouze vím, jak podobné rovnosti odvozovat. Ale pokud se na tuto rovnost dívám, tak vůbec nevím, jak bych dokázal, že něco takového platí. Měl by někdo návod jak při důkazu postupovat?
↑ liamlim:
jedine co ma napada je pre 1) si odvodit, ze
, pripadne ak to uz clovek vie, tak je este lahsie to indukciou dokazat.
Podobne aj ta 2)
Pozdravujem,
Daju sa pouzit aj zname vzorce pre sucet n clenov postupnosti mocnin na k, ktore pouzivaju Benoulli-ho, alebo aj Stirling-ove cisla. Ale to nepatri do stredoskolskej tematiky.
↑ BakyX:
Myslíš odvození rovnosti
?
neboli 
na dopočet
který lze jednoduše odvodit, ale předpokládám že jej každý zná. Offline
Ono abych si předcházejícím příspěvkem neodporoval... Tvrdil jsem, že lze vše odvodit ze "vzorce"
. Za tímto výrokem si pořád stojím. Dokonce, pokud zavedu hodnotu
jako součet prvních
nultých mocnin, pak lze veškeré další hodnoty odvodit z této hodnoty
. Pokud by někoho zajímala cesta, jak lze k různým rovnostem přijít, tak zde je určitý nástin:
Odvození
:

součtů odvodit hned ten další. Toto ale není zas tak zajímavé jako hledání různých vztahů pomocí umocňování, atd. Jeden z nich je o příspěvek výše, když jsem pouze
umocnil na třetí a vyšla mi zajímavá rovnost ve které vystupovaly
,
, ...
. Ještě zajímavější je že jednoduchým nahrazením
za
- využití
což lze lehce odvodit... - získáme mnohem zajímavější souvislost mezi
s
a
s