Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 02. 2014 12:29

alf123
Zelenáč
Škola: SPŠ
Pozice: občan
Reputace:   

Příklady ze zkoušky 1 semestr...?

Milí rádci matematici. Zkouška z matematiky dopadla téměř katastrofálně. Je fakt, že jsem matematiku neviděl 20 let, ale to asi neomlouvá. Poctivě jsem se snažil připravit, až mi z toho bývalo špatně. Zde jsou ti moji strašáci:
lim x/lnx, x k nekonečnu. Asi jsem neznal nějaký základní vzorec.
tečna y=(x+1)/(x-1) v bodě nula . Ten bod nula mne vyřídil.
Taylorův polynom stupně 5. Y=ln(1+x), x0=0. Tady se mi dostávala v derivacích nula do jmenovatele, myslím.
Integrál (arctgx)/(x^2+1). Jak tam není sin nebo cos, jsem v háji.
Tak tedy, rád bych příště uspěl, jak na to?

#2 01. 02. 2014 13:14 — Editoval jelena (01. 02. 2014 13:19)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Příklady ze zkoušky 1 semestr...?

Zdravím,

dají se používat videa např. odsudodsud, odsud (videa). Pokud se podaří sehnat, tak sbírka Hlaváčka, ale i tak je vzorů řešených úloh hodně. Ale spíš v takové situaci si sehnat doučování, co dokáže natvrdo nabušit postupy (i když to nebude s dostatečným pochopením). Úplně samostudiem to asi nepůjde vyřešit.

V tomto tématu prosím ale v debatě nad konkrétním zadáním nepokračovat, jen pokud jsou všeobecná doporučení. K rozboru úloh - po jedné úloze do tématu, prosím viz pravidla. Ať se podaří.

#3 01. 02. 2014 13:27 — Editoval PanTau (01. 02. 2014 14:41)

PanTau
Škola: Plzeň :-)
Pozice: Student zoufalej z matiky
Reputace:   

↑ alf123:

Hoj, já jsem dopadl stejně(a to jsem půl roku pylně makal a chodil na doučko), tak z toho nebuď smutnej, příště se snad podaří, s čím máš konkrétně problém? Nejsem sice úplný matematik, ale tak určitě bych toho půlku dal dohromady.
Jinak doporučuji http://www.mathematicator.com/ - fakt super

U té limity si stačí pamatovat tohle:

http://www.limgu.4lefi.eu/qu/quimg/242.png

No a co roste rychleji, pokud čitatel, jdeme do $+oo$, pokud jmenovatel, jdeme do $0$
($ln(n) << n$ to znamená, že ln(n) roste mnohem pomaleji a než n a pokud toto platí jde zlomek do +nekonečna, pokud by to bylo naopak jde do nuly.)

Tečna je jen vzoreček do kterého dosadíš a nic jiného tě nezajíma(takové příklady mám nejraději :)):

Odkaz

Taylor zase pouze vzoreček:

Ukázka 2. stupně:
http://trial.kma.zcu.cz/TCALCULUS1/9/2/latex311.png

Má kouzelná buřinka asi nefunguje.... Jinak bych tu nebyl...
Reputace slušností...

Předem všem děkuji za Vaše rady..

#4 01. 02. 2014 13:40 — Editoval gladiator01 (01. 02. 2014 13:44) Příspěvek uživatele gladiator01 byl skryt uživatelem gladiator01.

#5 01. 02. 2014 13:48 Příspěvek uživatele PanTau byl skryt uživatelem PanTau. Důvod: Pokračujeme v sz

#6 01. 02. 2014 14:43

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ PanTau:

děkuji a pozdrav:-)  Ty jsi opravdu úkaz značného (vážně) pokroku, ale spíš také i změny přístupu - tak?

K tématu:

a) řekla jsem, že na konkrétní úlohy pokračovat v samostatném tématu, tedy pokud je zájem, tak zde mít seznám odkazů na témata, co (spolu) založíte a postupně diskutovat,

b) pozorně přečti komentáře kolegy ke každému zadání - je vidět, v čem chyboval a co se dá doporučit cíleně? To má větší přínos (i pro Tebe konkrétně). Videa "toho borce" také doporučuji - u některých jsem se dobře zasmála, např. jak mu tam pořád lezli do záběru a má zajímavou ledničku (ale výklad také poutavý). Děkuji.

Kláru zdravím také :-)

Zápatí