Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Milí rádci matematici. Zkouška z matematiky dopadla téměř katastrofálně. Je fakt, že jsem matematiku neviděl 20 let, ale to asi neomlouvá. Poctivě jsem se snažil připravit, až mi z toho bývalo špatně. Zde jsou ti moji strašáci:
lim x/lnx, x k nekonečnu. Asi jsem neznal nějaký základní vzorec.
tečna y=(x+1)/(x-1) v bodě nula . Ten bod nula mne vyřídil.
Taylorův polynom stupně 5. Y=ln(1+x), x0=0. Tady se mi dostávala v derivacích nula do jmenovatele, myslím.
Integrál (arctgx)/(x^2+1). Jak tam není sin nebo cos, jsem v háji.
Tak tedy, rád bych příště uspěl, jak na to?
Zdravím,
dají se používat videa např. odsud, odsud, odsud (videa). Pokud se podaří sehnat, tak sbírka Hlaváčka, ale i tak je vzorů řešených úloh hodně. Ale spíš v takové situaci si sehnat doučování, co dokáže natvrdo nabušit postupy (i když to nebude s dostatečným pochopením). Úplně samostudiem to asi nepůjde vyřešit.
V tomto tématu prosím ale v debatě nad konkrétním zadáním nepokračovat, jen pokud jsou všeobecná doporučení. K rozboru úloh - po jedné úloze do tématu, prosím viz pravidla. Ať se podaří.
↑ alf123:
Hoj, já jsem dopadl stejně(a to jsem půl roku pylně makal a chodil na doučko), tak z toho nebuď smutnej, příště se snad podaří, s čím máš konkrétně problém? Nejsem sice úplný matematik, ale tak určitě bych toho půlku dal dohromady.
Jinak doporučuji http://www.mathematicator.com/ - fakt super
U té limity si stačí pamatovat tohle:
No a co roste rychleji, pokud čitatel, jdeme do
, pokud jmenovatel, jdeme do 
(
to znamená, že ln(n) roste mnohem pomaleji a než n a pokud toto platí jde zlomek do +nekonečna, pokud by to bylo naopak jde do nuly.)
Tečna je jen vzoreček do kterého dosadíš a nic jiného tě nezajíma(takové příklady mám nejraději :)):
Odkaz
Taylor zase pouze vzoreček:
Ukázka 2. stupně: 
↑ PanTau:
děkuji a pozdrav:-) Ty jsi opravdu úkaz značného (vážně) pokroku, ale spíš také i změny přístupu - tak?
K tématu:
a) řekla jsem, že na konkrétní úlohy pokračovat v samostatném tématu, tedy pokud je zájem, tak zde mít seznám odkazů na témata, co (spolu) založíte a postupně diskutovat,
b) pozorně přečti komentáře kolegy ke každému zadání - je vidět, v čem chyboval a co se dá doporučit cíleně? To má větší přínos (i pro Tebe konkrétně). Videa "toho borce" také doporučuji - u některých jsem se dobře zasmála, např. jak mu tam pořád lezli do záběru a má zajímavou ledničku (ale výklad také poutavý). Děkuji.
Kláru zdravím také :-)