Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 02. 2014 12:29

alf123
Zelenáč
Škola: SPŠ
Pozice: občan
Reputace:   

Příklady ze zkoušky 1 semestr...?

Milí rádci matematici. Zkouška z matematiky dopadla téměř katastrofálně. Je fakt, že jsem matematiku neviděl 20 let, ale to asi neomlouvá. Poctivě jsem se snažil připravit, až mi z toho bývalo špatně. Zde jsou ti moji strašáci:
lim x/lnx, x k nekonečnu. Asi jsem neznal nějaký základní vzorec.
tečna y=(x+1)/(x-1) v bodě nula . Ten bod nula mne vyřídil.
Taylorův polynom stupně 5. Y=ln(1+x), x0=0. Tady se mi dostávala v derivacích nula do jmenovatele, myslím.
Integrál (arctgx)/(x^2+1). Jak tam není sin nebo cos, jsem v háji.
Tak tedy, rád bych příště uspěl, jak na to?

#2 01. 02. 2014 13:14 — Editoval jelena (01. 02. 2014 13:19)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Příklady ze zkoušky 1 semestr...?

Zdravím,

dají se používat videa např. odsudodsud, odsud (videa). Pokud se podaří sehnat, tak sbírka Hlaváčka, ale i tak je vzorů řešených úloh hodně. Ale spíš v takové situaci si sehnat doučování, co dokáže natvrdo nabušit postupy (i když to nebude s dostatečným pochopením). Úplně samostudiem to asi nepůjde vyřešit.

V tomto tématu prosím ale v debatě nad konkrétním zadáním nepokračovat, jen pokud jsou všeobecná doporučení. K rozboru úloh - po jedné úloze do tématu, prosím viz pravidla. Ať se podaří.

#3 01. 02. 2014 13:27 — Editoval PanTau (01. 02. 2014 14:41)

PanTau
Škola: Plzeň :-)
Pozice: Student zoufalej z matiky
Reputace:   

↑ alf123:

Hoj, já jsem dopadl stejně(a to jsem půl roku pylně makal a chodil na doučko), tak z toho nebuď smutnej, příště se snad podaří, s čím máš konkrétně problém? Nejsem sice úplný matematik, ale tak určitě bych toho půlku dal dohromady.
Jinak doporučuji http://www.mathematicator.com/ - fakt super

U té limity si stačí pamatovat tohle:

http://www.limgu.4lefi.eu/qu/quimg/242.png

No a co roste rychleji, pokud čitatel, jdeme do $+oo$, pokud jmenovatel, jdeme do $0$
($ln(n) << n$ to znamená, že ln(n) roste mnohem pomaleji a než n a pokud toto platí jde zlomek do +nekonečna, pokud by to bylo naopak jde do nuly.)

Tečna je jen vzoreček do kterého dosadíš a nic jiného tě nezajíma(takové příklady mám nejraději :)):

Odkaz

Taylor zase pouze vzoreček:

Ukázka 2. stupně:
http://trial.kma.zcu.cz/TCALCULUS1/9/2/latex311.png

Má kouzelná buřinka asi nefunguje.... Jinak bych tu nebyl...
Reputace slušností...

Předem všem děkuji za Vaše rady..

#4 01. 02. 2014 13:40 — Editoval gladiator01 (01. 02. 2014 13:44) Příspěvek uživatele gladiator01 byl skryt uživatelem gladiator01.

#5 01. 02. 2014 13:48 Příspěvek uživatele PanTau byl skryt uživatelem PanTau. Důvod: Pokračujeme v sz

#6 01. 02. 2014 14:43

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ PanTau:

děkuji a pozdrav:-)  Ty jsi opravdu úkaz značného (vážně) pokroku, ale spíš také i změny přístupu - tak?

K tématu:

a) řekla jsem, že na konkrétní úlohy pokračovat v samostatném tématu, tedy pokud je zájem, tak zde mít seznám odkazů na témata, co (spolu) založíte a postupně diskutovat,

b) pozorně přečti komentáře kolegy ke každému zadání - je vidět, v čem chyboval a co se dá doporučit cíleně? To má větší přínos (i pro Tebe konkrétně). Videa "toho borce" také doporučuji - u některých jsem se dobře zasmála, např. jak mu tam pořád lezli do záběru a má zajímavou ledničku (ale výklad také poutavý). Děkuji.

Kláru zdravím také :-)

Zápatí