Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zkus z 1.vyjádřit c a pak dosaď.
Nebo spolu vyřeš 1. a 2. a pak 2. a 3. a výsledky opět spolu.
Mě vyšlo:
3x+ 2y-3=10
4x-2y+z=25
10x+6y+3z-3=-12
Vůbec nevim co s tím, a hlavně nechápu posup, mohl by mi to někdo pls vysvětlit, vim že to musim mezi sebou vynasobit, ale nevim jak...Předem děkuji
↑ anncies007:
Asi bych to ani nenásobil. Z první rovnice vyjádřim (čili osamostatnim) třebas "y". Tohle vyjádřené ypsilon dosadím do druhé rovnice, z níž zase vyjádřím třeba "x". Tohle vyjádřené iksko dosadim do třetí rovnice. Vzhledem k tomu, že to y z první rovnice máš vyjádřené pomocí x, tak i tohle y vyjádříš jako z a zas dosadíš do třetí, kde bys už měl mít jen zetka, které vyjádříš a vyjde ti číslo, s jehož pomocí vyjádříš i "x" a "y".
Není to moc chaotické?
↑ anncies007:
↑ Nevim, dál:
Ahoj .),
já bych zase zkusil něco, co se přímo nabízí, buď odstranit z (je jen ve dvou rovnicích - minus trojnásobek druhé rovnice přišíst ke třetí) nebo se zbavit y (prvé dvě rovnice stačí sečíst a pak druhou vynásobit třemi a sečíst s třetí), dostaneš dvě rovnice o dvou neznámých a tam pokračuješ...