Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Taky polynom P je tvaru 
Potom je delitelny z
, cize
, kde 
Tak to vyuzi.
Staci?
To Q musi zacat z 
Do P(x) treba dosadit za x co je dane v texte: cize 0, 1, 2. A zaroven po rade za P(x) : 36, 48, 30.
Tak skus to teraz riesit.
Dostanes rovnice, kde nezname su a, b.
↑ Callme:
Dosadis vsetki co ti da system 3 rovnic.
Tak zacni
36=P(0)=Q(0) (0+1)(0-3)=b.(-3),cize -3b=36
Pokracuj...
↑ Callme:
Vdaka inej metode som dokazal ze tento polynom vyhovuje
Kde 
Édit: presnejsie som pouzil metodu konecnych differencii (aby si mal vysledok co mozes takto lepsie overit)
Edit2. Pochopitelne obe metody daju ten isty vysledok.
To nie je b vseobecne, ale
pre dane hodnoty.
Pre x=0, to dalo b.
À co ti to da pre x =1 a x=2?
↑ vanok:
Zdravím,
protože polynom q(x) podle zadání má být 2.stupně a známe 3 hodnoty polynomu p(x) a také 2 nulové body,pak bych spíš očekával polynom q(x) ve tvaru 
V tomto konkrétním případě vyjde opravdu a=1 (tj. tvůj koeficient 1 u x^2), ale to samozřejmě nemusí platit obecně.
↑ Callme:
Hodnota polynomu v "bodě" x=0 značí, že do polynomu dosadíš za x nulu a co ti vyde za číslo je ta hodnota .Pro nás tedy 36
Dále znáš dva nulové body polynomu. x=-1, x=3.
Tedy výsledný polynom (4.stupně) bude mít tvar: 
Po dosazení za x=0 dostaneš 
Z toho 
Máš tedy už hodnotu koeficientu c.
Dále pro x=1: 
A nakonec x=2: 
Pak tedy vyřešíš soustavu 2 rovnic pro a a b a jseš hotov.
(možná nakonec ještě ty 3 výrazy roznásobíš)
Vyšlo mně
Ahoj ↑ Honzc:,
mas pravdu, ze je tam jedna nadbytocna informacia.(mozno to je zaujimave, aby sa nad tym student pozastavil a porozmyslal o tom... a mozno ide o nejaky pedagogicky umysel autora cvicenia)
Zda sa mi ze najrychlejsia metoda je ta co som pouzil ↑ vanok:, no numericka analysa sa neuci v prvom cykly.
To je dobra odpoved, co dal kolega ↑ Honzc: v syntese riesenia, co si ty sam uz prakticky dokoncil.
To je normalne, to druhe riesenie nevies pouzit, lebo si nestudoval numericku analysu, a na koniec ani neviem ci sa tato specialita da studovat v Cz alebo Sk.
Ak treba dam na to druhe riesenie viac podrobnosti.
↑ Callme:
Je spravny, ale v jeho znaceny mozes hned brat, a=1, lebo je v nom napisane, ze polynom je normalyzovany.
A to ti da jednu rovnicu na viac ako staci na vypocet. ( mozno uzitocne na kontrolu)