Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj všem,
mám zadanou soustavu tří rovnic o třech neznámých a postupně se dostanu až do fáze, kde soustava vypadá takto

Jak teď postupovat dál, abych dostal do rovnice parametr a vyšlo mi jedno řešení?
Děkuji za odpovědi
Ahoj ↑ Vetešník:,
sústava, ku ktorej si dospel, evidentne nemá žiadne riešenie. Nenapíšeš zadanie úlohy v pôvodnom znení?
↑ Vetešník:
To jsi asi někde udělal chybu, protože y nemůže být zároveň 2/3 a také 3/7.
Napiš, prosím tě, celé zadání. A poptom se múůžeme společně zamyslet.
↑ Vetešník:
ja by som asi pripočítala prvú rovnicu k druhej. Okamžite vidno, že po tomto úkone budú druhá a tretia rovnica identické; takže nasleduje pripočítanie (-1)násobku druhej rovnice k tretej. Po týchto úpravách máš už dve rovnice o troch neznámych, ktorá má nekonečne veľa riešení. Stačí voliť z = t a vyjadriť aj y a x pomocou t.
Ahoj
Po prehodeni prvej a druhej rovnice dostanes v maticovom zapise
2 -1 4|4
4 -2 1|-1 r2- 2 r1
6 -3 5|3 r3-3r1
Naznacene operacie daju
2 -1 4|4
0 0 -7|-9
0 0 -7|-9
treti à druhy riadok su identicke tak system je ekvilentny
2 -1 4|4
0 0 -7|-9
Druha rovnica da 
Preto prva rovnica da
Potom 
Preto polozme
...parameter
Co da potom
Co da cakany vysledok
↑ vanok:
Zdravím,
jenom takové malé upozornění, řádek v matici 0 0 -7|-9 dá hodnotu 
↑ Vetešník:
Při
a volbě
doastaneme ze třetí rovnice 

Takto to úplně chápu, moc děkuji, ale nešlo mi to nějak s tím výsledkem a to je výsledek, který nám vyučující dal společně se zadáním.
Když jsme takto u těch parametrů, zeptám se ještě. Když mám zadanou soustavu dvou rovnic o třech neznámých s dvěma parametry a mám určit hodnotu parametru, pro kterou nemá soustava řešení, bude postup stejný jako u soustavy dvou rovnic o třech neznámých s jedním parametrem?
↑ Honzc:
Pozorne citas, no islo o preklepy pracovnej verzie, ktore dufam som uz vsetki opravil.
↑ Vetešník:
Parametre treba pouzit, ak hodnost matice systemu je mensia ako pocet neznamych.
Ten parameter mohol byt aj inac vybraty. Napr pre premenu x.
Inac tu asociovany vekt priestor k homogenovanej rovnici ma dim 1.
V pripade dvoch neznamych a 3 rovnic nie je jednoznacne odpoved, zavisi od daneho systemu.
↑ Honzc:
Zapis je nebezpecny
, lebo casto je to dohoda pre
( videl som ze je, ci bol pouzivany v cz sk a v rusku) a nie co pouzivas 
Najprv to treba zjednodusit, preto jednoduchy posteh ma vedie k ooperacii
na druhej rovnici 2r2+3r1
Co da

To ti umozni urobit diskuziu vdaka druhej rovnici, pre parametre a,b.
A potom ukoncil v kazdom pripade (podla tej diskuzii riesenie).... Tu zasa bude treba novy parameter napr 
Teraz to uz iste dokazes urobit.
(najdelikatnejsie je najst dobru transformaciu danych rovnic, ale v prikladoch na takej elementarnej urovni je to casto viditelna na prvy pohlad)
↑ Vetešník:
Zasa to zavisi na konkretnom probleme.
Dost vseobecna (ale nie vzdy lahko vyuzitelna ) odpoved je vo vysetreni determinantu systemu.
Stránky: 1