Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosil bych o pomoc s tímto příkladem. Mám zjistit zda-li je to fce konvexní či konkávní.
Určil jsem druhou derivaci, která mi vyšla takto
. První podezřelý bod je 0 a ten druhý nevím jak dopočítat.Vím, že by to mělo být nějak takhle, ale dál už netuším.
Poradil by ste mi prosím někdo? Předem moc děkuj
Zdravím,
doufám, že jsem neudělala chybu při kontrole 2. derivace. Je to myšleno
(hranatou závorku mám stejně).
První podezřelý bod je 0
to asi ne - viz def. obor zadané funkce. Pro řešení
lze použit substituci
. Tak se podaří dokončit? Děkuji.
↑ soldier88:
každou metodou řešení goniometrických rovnic. Buď si představit tabulku hodnot goniometrických funkcí - pro které sin a cos jsou stejné. Nebo za podmínky nenulového cos(a) podělit levou a pravou stranu k úpravě tg(a)=1.
↑ soldier88:
To je věru zajímavá funkce. Úplně nejlepší je to v okolí bodu x=0+
Ale abych ti napověděl
Stacionární body budou pro
kde 
Inflexní body pak pro
kde 
Funkce není periodická, ale střídají se maxima s minimy (nebo naopak?)
Jinak 
Tedy u funkce se střídá konkávnost s konvexností, body změny jsou inflexní body.
Poznámka:
Nech si vykreslit Wolframem funkci v okolí bodu 0.
Např. Zde a zmenšuj si interval.
Ale abych ti napověděl
:-) neobral jsi spíš kolegu o radost z objevování a hledání? Funkce je opravdu zajímavá - obdobně, jako funkce
,
. Zde je ještě zajímavější - díky vnitřní funkci
(která má obor hodnot celé R) v argumentu
máme v podstatě známou funkci sinu na celém R, ovšem na logaritmické škále.
K tomu ještě doplníme násobení x (např. x*sin(x) zajišťuje takové hezké rozkmitání). Ale zde - jelikož násobíme x, které na def. oboru je jen kladné, tak znaménko funkce ovlivňuje pouze sin(ln(x)), ale uvažuji - máme možnost bez WA určit jak přichází funkce ke své limitě v 0+ - zda nad osou x nebo pod osou x? Když už je to:
Úplně nejlepší je to v okolí bodu x=0+
:-)
↑ jelena:
Zdravím,
to víš nechal jsem se unést tou krásnou funkcí (když na děvčata už to není to, co to bývalo)
Ale
máme možnost bez WA určit jak přichází funkce ke své limitě v 0+ - zda nad osou x nebo pod osou x?
Ono to není ani s WA tak jednoduché.
Ovšem tuto otázku by měli rozřešit studovaní matematici a ne my pouho-pouzí matematičtí amatéři.
Poznamka: bez toho aby som riesil cviceni, zda sa mi, ze ucinne a rychle je urobit Taylorov rozvoj dostatocneho radu druhej derivacie danej funkcie. .... No mozno to nic neda.
↑ Honzc:
Ahoj.
Problém
určit, jak přichází funkce
ke své limitě v 0+ - zda nad osou x nebo pod osou x?
není obtížný. Znaménko funkce
se mění v bodech
, takže funkce
mění znaménko v těch bodech
, kde
, tedy
.
Pro
zřejmě
(monotonně), takže k libovolnému
existuje
takové, že
v intervalu
leží všechna
pro
. Pří tom na některých intervalech
je
a tedy
, na sousedních
a tedy
.
Odtud vyplývá, že funkce
pro
osciluje.
↑ Rumburak:
Ještě zdravím :-) nebyl to problém kolegy ↑ Honzc:, ale můj námět zkoumání.
Problém určit, jak přichází funkce... není obtížný.
Ona nepřichází, ona osciluje - je krásná ve všech ohledech - viz kolega ↑ Honzc: :-)
↑ Rumburak:
Zdravím a děkuji za vysvětlení,
to co jsi napsal na to jsem také přišel, ale vzhledem k mému matamatickému vzdělání jsem nevěděl, že funkce může v jednostranném okolí bodu oscilovat.