Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 02. 2014 19:24

soldier88
Zelenáč
Reputace:   

Konvexnost, Konkávnost

Ahoj, prosil bych o pomoc s tímto příkladem.  Mám zjistit zda-li je to fce konvexní či konkávní. $f(x)=x \sin(\ln(x)) $ Určil jsem druhou derivaci, která mi vyšla takto $f"(x)=1/x[\cos (\ln (x))-\sin (\ln (x))]$ . První podezřelý bod je 0 a ten druhý nevím jak dopočítat.Vím, že by to mělo být nějak takhle, ale dál už netuším. $[\cos (\ln (x))-\sin (\ln (x))]=0$ Poradil by ste mi prosím někdo? Předem moc děkuj

#2 04. 02. 2014 22:58

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Konvexnost, Konkávnost

Zdravím,

doufám, že jsem neudělala chybu při kontrole 2. derivace. Je to myšleno $f^{\prime\prime}(x)=\frac{1}{x}\cdot [\ldots]$ (hranatou závorku mám stejně).

První podezřelý bod je 0

to asi ne - viz def. obor zadané funkce. Pro řešení $\cos (\ln (x))-\sin (\ln (x))=0$ lze použit substituci $\ln(x)=a$. Tak se podaří dokončit? Děkuji.

#3 04. 02. 2014 23:12

soldier88
Zelenáč
Reputace:   

Těď jsem si všiml, co jsem napsal :DD Naopak já děkuji! Každopádně pořád si nevím rady. Vyjde mi přeci $cos(a)=sin(a)$ a s tím nevím jak pohnout...

#4 04. 02. 2014 23:57

jelena
Jelena

↑ soldier88:

každou metodou řešení goniometrických rovnic. Buď si představit tabulku hodnot goniometrických funkcí - pro které sin a cos jsou stejné. Nebo za podmínky nenulového cos(a) podělit levou a pravou stranu k úpravě tg(a)=1.

#5 05. 02. 2014 07:43 — Editoval Honzc (05. 02. 2014 07:49)

Honzc
Reputace:   248 

↑ soldier88:
To je věru zajímavá funkce. Úplně nejlepší je to v okolí bodu x=0+
Ale abych ti napověděl
Stacionární body budou pro $x=e^{(\frac{3}{4}\pm k)\pi }$ kde $k=0,1,2...$
Inflexní body pak pro $x=e^{(\frac{1}{4}\pm k)\pi }$ kde $k=0,1,2...$
Funkce není periodická, ale střídají se maxima s minimy (nebo naopak?)
Jinak $\lim_{x\to0^{+}}f(x)=0$
Tedy u funkce se střídá konkávnost s konvexností, body změny jsou inflexní body.

Poznámka:
Nech si vykreslit Wolframem funkci v okolí bodu 0.
Např. Zde a zmenšuj si interval.

#6 05. 02. 2014 13:44

jelena
Jelena

↑ Honzc:

Zdravím :-)

Ale abych ti napověděl

:-) neobral jsi spíš kolegu o radost z objevování a hledání? Funkce je opravdu zajímavá - obdobně, jako funkce $f(x)=x+\sin(x)$, $f(x)=x\cdot \sin(x)$. Zde je ještě zajímavější - díky vnitřní funkci $h(x)=\ln(x)$ (která má obor hodnot celé R) v argumentu $\sin(h(x))$ máme v podstatě známou funkci sinu na celém R, ovšem na logaritmické škále.

K tomu ještě doplníme násobení x (např. x*sin(x) zajišťuje takové hezké rozkmitání). Ale zde - jelikož násobíme x, které na def. oboru je jen kladné, tak znaménko funkce ovlivňuje pouze sin(ln(x)), ale uvažuji - máme možnost bez WA určit jak přichází funkce ke své limitě v 0+ - zda nad osou x nebo pod osou x? Když už je to:

Úplně nejlepší je to v okolí bodu x=0+

:-)

#7 05. 02. 2014 14:22

Honzc

↑ jelena:
Zdravím,
to víš nechal jsem se unést tou krásnou funkcí (když na děvčata už  to není  to, co to bývalo)
Ale

máme možnost bez WA určit jak přichází funkce ke své limitě v 0+ - zda nad osou x nebo pod osou x?

Ono to není ani s WA tak jednoduché.
Ovšem tuto otázku by měli rozřešit studovaní matematici a ne my pouho-pouzí matematičtí amatéři.

#8 05. 02. 2014 14:55 — Editoval vanok (05. 02. 2014 16:23)

vanok
Reputace:   742 

Poznamka: bez toho aby som riesil cviceni, zda sa mi, ze ucinne a rychle je urobit Taylorov rozvoj dostatocneho radu druhej derivacie danej funkcie.  .... No mozno to nic neda.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#9 05. 02. 2014 16:22 — Editoval Rumburak (05. 02. 2014 16:34)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Honzc:
Ahoj.

Problém

určit,  jak přichází funkce   $f(x)=x \sin(\ln(x))$ ke své limitě v 0+ - zda nad osou x nebo pod osou x?

není obtížný.  Znaménko funkce $\sin t$  se mění v bodech $t_k := k\pi ,    k \in \mathbb{Z}$,  takže funkce  $\sin(\ln(x))$
mění znaménko v těch bodech  $x_k   ,    k \in \mathbb{Z}$,  kde $\ln x_k = t_k$ , tedy    $x_k := \mathrm{e}^{t_k} = \mathrm{e}^{k\pi} ,    k \in \mathbb{Z}$ .

Pro  $k \to -\infty$ zřejmě $x_k \to 0_+$ (monotonně),  takže k libovolnému $\delta > 0$  existuje $m<0$ takové, že
v intervalu  $(0, \delta)$  leží všechna $x_k$  pro $k < m$.  Pří tom na některých intervalech $(x_{k-1}, x_k)$ je
$\sin(\ln(x)) > 0$ a tedy $f(x) > 0$ ,  na sousedních  $\sin(\ln(x)) < 0$ a tedy $f(x) < 0$ .

Odtud vyplývá, že funkce $f(x)$  pro $x \to 0_+$ osciluje.

#10 05. 02. 2014 19:31

jelena
Jelena

↑ Rumburak:

Ještě zdravím :-) nebyl to problém kolegy ↑ Honzc:, ale můj námět zkoumání.

Problém určit,  jak přichází funkce... není obtížný.

Ona nepřichází, ona osciluje - je krásná ve všech ohledech - viz kolega ↑ Honzc: :-)

#11 06. 02. 2014 06:19

Honzc

↑ Rumburak:
Zdravím a děkuji za vysvětlení,
to co jsi napsal na to jsem také přišel, ale vzhledem k mému matamatickému vzdělání jsem nevěděl, že funkce může v jednostranném okolí bodu oscilovat.

Zápatí