Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, vůbec si nejsem jistý integrací vnějších forem a byl bych velmi vděčný za zkontrolování příkladu:
Je dán jednoosý hyperboloid a forma na spočtěte
Nápověda: Hyperbolické funkce splňují a hyperboloid je "podobný" sféře, jeho průsečík s rovinou xy je kružnice.
Zkoušel jsem substituci do válcových souřadnic , forma mi vyšla
stačí teď už jen zintegrovat ?
Ahoj,
nejprve takový hint k intuici: Když integruješ 2-formu na ploše, tj. něco dvoudimenzionálního, asi by ti neměl vycházet trojrozměrný integrál.
Formu máš vyjádřenou správně, akorát se zdá, že není jasné, přes co integruješ - zkus vyjádřit, jak vypadá plocha M v oněch válcových souřadnicích. Z toho by to už mělo jít vykoukat.
Jj, něco takového jsem očekával, ale v zápočtové písemce (30.1, nebojte, nechci podvádět) jsem si říkal, že v té formě je a , takže se musí integrovat přes tyhle dvě proměnné a vyzkoušel jsem . Vyšlo mi (nevšiml jsem si té meze pro z a ani teď netuším, jak jí do toho zapojit) a bylo to vyhodnoceno jako špatně.
Ten hyperboloid jsem si vyjádřil jako , ale opravdu netuším přes co a jak integrovat :(
Vím jak si mám představit integraci 0-forem, tím zjišťuju obsah, objem a jejich vícerozměrné analogie, maximálně přenásobené nějakou konstantou, ale jakmile se tam objeví , tak jsem ztracený.
Mám pocit, že bych potřeboval nějakou grafickou představu, ale z teorie jsem toho bohužel moc nevyčetl..
↑ KostraHB:
Ano, relevantní rovnice je neboli . Pak lze integrovat od do (všimni si, že z oné rovnice plyne, že , právě když ).
Tedy daný integrál by měl jít spočítat jako
:
Jde o to, že na části plochy má hladká funkce vyjádření
a na zase .
(Celkem by to tedy mělo vyjít nula, což není divu, když koukneš na ten hyperboloid a uvědomíš si, že je symetrický podle roviny a že integruješ funkci "výška bodu" na jeho části pro výšky mezi a .)
↑ OiBobik:
Upozornění na edit: místo od se integruje od . Jde o to, že je rovnicí definováno pouze pro , čehož jsem si nevšiml. Na výsledku by to ovšem nemělo nic změnit.
Stránky: 1