Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 02. 2014 12:08

KostraHB
Zelenáč
Škola: MFF UK (FOF)
Pozice: student
Reputace:   

Integrace vnějších forem

Ahoj, vůbec si nejsem jistý integrací vnějších forem a byl bych velmi vděčný za zkontrolování příkladu:

Je dán jednoosý hyperboloid a forma na spočtěte

Nápověda: Hyperbolické funkce splňují  a hyperboloid je "podobný" sféře, jeho průsečík s rovinou xy je kružnice.

Zkoušel jsem substituci do válcových souřadnic , forma mi vyšla

stačí teď už jen zintegrovat ?

• (téma jako vyřešené označil(a) KostraHB)

#2 09. 02. 2014 14:09 — Editoval OiBobik (09. 02. 2014 14:09)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Reputace:   82 

Re: Integrace vnějších forem

Ahoj,

nejprve takový hint k intuici: Když integruješ 2-formu na ploše, tj. něco dvoudimenzionálního, asi by ti neměl vycházet trojrozměrný integrál.

Formu $\tau$ máš vyjádřenou správně, akorát se zdá, že není jasné, přes co integruješ - zkus vyjádřit, jak vypadá plocha M v oněch válcových souřadnicích. Z toho by to už mělo jít vykoukat.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#3 09. 02. 2014 14:52

KostraHB
Zelenáč
Škola: MFF UK (FOF)
Reputace:   

Jj, něco takového jsem očekával, ale v zápočtové písemce (30.1, nebojte, nechci podvádět) jsem si říkal, že v té formě je a , takže se musí integrovat přes tyhle dvě proměnné a vyzkoušel jsem . Vyšlo mi (nevšiml jsem si té meze pro z a ani teď netuším, jak jí do toho zapojit) a bylo to vyhodnoceno jako špatně.

Ten hyperboloid jsem si vyjádřil jako , ale opravdu netuším přes co a jak integrovat :(
Vím jak si mám představit integraci 0-forem, tím zjišťuju obsah, objem a jejich vícerozměrné analogie, maximálně přenásobené nějakou konstantou, ale jakmile se tam objeví , tak jsem ztracený.
Mám pocit, že bych potřeboval nějakou grafickou představu, ale z teorie jsem toho bohužel moc nevyčetl..

#4 09. 02. 2014 16:57 — Editoval OiBobik (10. 02. 2014 07:43)

OiBobik
Moderátor

↑ KostraHB:

Ano, relevantní rovnice je $r^2=1+z^2$ neboli $z^2=r^2-1$. Pak lze integrovat $r$ od $1$ do $\sqrt{2}$ (všimni si, že z oné rovnice plyne, že $|z|<1$, právě když $r \in (1, \sqrt{2})$).

Tedy daný integrál by měl jít spočítat jako

$ \int_0^{2\pi}\int_1^{\sqrt{2}}r\sqrt{r^2-1}\d r \d \varphi+\int_0^{2\pi}\int_1^{\sqrt{2}}r\(-\sqrt{r^2-1}\)\d r \d \varphi$:

Jde o to, že na části plochy $\{(x,y,z) \in M \; | \; z\geq 0\}$ má hladká funkce $z$ vyjádření $\sqrt{r^2-1}$
a na $\{(x,y,z) \in M \; | \; z < 0\}$ zase $-\sqrt{r^2-1}$.

(Celkem by to tedy mělo vyjít nula, což není divu, když koukneš na ten hyperboloid a uvědomíš si, že je symetrický podle roviny $z=0$ a že integruješ  funkci "výška bodu" na jeho části pro výšky mezi $-1$ a $1$.)

#5 10. 02. 2014 07:46

OiBobik
Moderátor

↑ OiBobik:

Upozornění na edit: místo od $0$ se $r$ integruje od $1$. Jde o to, že $z$ je rovnicí $z^2=r^2-1$ definováno pouze pro $r \geq 1$, čehož jsem si nevšiml. Na výsledku by to ovšem nemělo nic změnit.

Zápatí