Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer
Narazil som na tento problém. V kocke ABCDEFGH máme určené priamky AC a BG.
Máme určiť ich vzdialenosť.
Skúšal som to hladať ale toto si neviem dobre predstaviť ako sa k tomu matematicky dostať.
Ďakujem a príjemný večer prajem.
No my sme to zatial nikdy neriešili pomocou vektorov ale vždy sme hladali trojuholníky + pytagorova veta + kosínusová veta...
Takto by sa to nedalo? Alebo to už je moc náročné na uvidenie?
Ďakujem za ochotu
Já jsem vždy měla problémy s prostorovým viděním, ale myslím si, že stereometricky je vzdáleností mimoběžek těžnice na přeponu trojúhelníku, jehož odvěsnami jsou strany podstavy, a přeponou úhlopříčka AC. Jenže se mi to neshoduje s výsledkem, který zde napsal Honzc, z čehož usuzuji, že to nebude správné řešení.
↑ Tom711:
Dobrý den,
řekl bych, že
- rovina procházející vrcholy A, C, H prochází mimoběžkou AC a je rovnoběžná s mimoběžkou BG,
- rovina procházející vrcholy B, G, E prochází mimoběžkou BG a je rovnoběžná s mimoběžkou AC.
--> roviny ACH a BGE jsou rovnoběžné a jejich vzdálenost je rovna vzdálenosti uvedených mimoběžek.
Takže nějak spočítat vzdálenost těchto rovin.
Tělesová úhlopříčka DF o délce
protíná obě roviny a je k nim kolmá. Vzdálenost vrcholu D od roviny
ACH =
, stejná je vzdálenost vrcholu F od roviny BGE.
Takže vzdálenost rovin i vzdálenost mimoběžek =
,
tzn. stejný výsledek jaký má kolega ↑ Honzc:.
Vypadá to trochu zmateně - je to spíš řešení velmi jednoduché v deskriptivní geometrii - třeba to k něčemu navede.
Aha, aha
No tak keď som si prvýkrát pozrel na náčrte, že rovina ACH je rovnobežná s BG, neveril som.
Po krátkej úvahe a rozšírení kocky som nečakane zistil že je to tak. Ano, toto vyzezerá dobre.
Teda v podstate tieto roviny rozdelia telesovú úhlopriečku na tri rovnaké časti z čoho vyplýva že stredná časť je v podstate ich vzdialenosť? Dáva mi to zmysel.
Ale ako ste prosím prišli k tomu že sa to seká na tri časti? Výpočtom alebo "Pozrem a vidím"?
Ďakujem, konečne som dokázal pochopiť túto pre mňa neprekonatelnú úlohu.
↑ Tom711:
Pokud se uváží kartézská souřadná soustava s počátkem ve vrcholu D a s osami v hranách krychle,
pak má rovina ACH v této soustavě rovnici
x + y + z = a, její vzdálenost od vrcholu D (počátku) je
. Z toho už vyplyne ostatní.
Stránky: 1