Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj lidi,
nemáte prosím někdo nějaké srozumitelné materiály, podle kterých by se dali vypočítat tyto typy příkladadů?
Najděte gradient funkce f(x, y, z) v bodě A.
Najděte partikulární řešení diferenciální rovnice xxx vyhovující podmínce yyy
Díky za pomoc.
Ahoj ↑ Vetešník:,
Co sa tyka gradientu, tu najdes vsetko co staci vediet http://en.wikipedia.org/wiki/Gradient
Tvoja druha otazka je dost nepresna, a ani nema vseobecnu odpoved. Ale v niektorych situaciach odpoved existuje.
↑ vanok:
Já jsem dostal zadán příklad:
Najděte partikulární řešení diferenciální rovnice
vyhovující podmínce
.
A jelikož jsem nebyl na přednášce, tak netuším, jak to řešit, tak bych potřeboval poradit jak na to nebo to vysvětlit na nějakém podobném příkladu, ale chci to spočítat sám.
↑ Vetešník:,
Ide o separativnu differencialnu rovnicu.
Daj na pravo vsetko z x, a interguj.
Podmienku najdes vdaka konstantam.
↑ Vetešník:
Ahoj. Zde to půjde separací proměnných. Rovnice
se převede na tvar
(1)
,
odkud je zřejmé, že
je primitivní funkcí k pravé straně poslední rovnice. Takových primitivních funkcí
je nekonečně mnoho, ale jen jedna z nich splňuje počáteční podmínku
.
Obecně je nutno ohlídat intervaly, na nichž má rovnice (1) smysl (tj. vyloučit dělení nulou). Zde ale není
tento problém, protože polynom ve jmenovateli nemá reálné kořeny.
Zdravím v tématu,
Vetešník napsal(a):
nemáte prosím někdo nějaké srozumitelné materiály, podle kterých by se dali vypočítat tyto typy příkladadů?
toto bohužel není seriózní postoj k autorům vašich materiálů - proč, prosím, rovnou není uvedeno, že tento materiál je doporučován autorkou zadání samostatné práce? A k tomu nějaké vysvětlení, proč není srozumitelný? Děkuji a kolegům omluva za vstup.
Děkuji za vysvětlení a za pomoc. Přes víkend se pokusím něco spočítat a uvidíme, jestli se doberu ke správnému výsledku...
Doporučované materiály matematiky pro VUT jsem procházel několikrát a nevím proč z nich nic nepochopím. Možná je to mnou, potřebuji to asi vysvětlil nějak jednodušeji, než je zde uvedeno a pro mne nejlépe na příkladu. Nechci tímto nijak znehodnocovat materiály od profesorky, která nám zadala tento úkol, ale pro mne jsou prostě nepoužitelné (a to ne jen tyto konkrétní, např. i matematika 1), proto se snažím najít řešení jinde.
↑ Vetešník:
děkuji
potřebuji to asi vysvětlil nějak jednodušeji, než je zde uvedeno a pro mne nejlépe na příkladu
ano, i taková cesta je cesta. Proč potom nekonzultuješ 4 úlohy na gradient uvedené ve sbírce, ale rovnou zadání samostatné práce? Na konzultaci u paní doktorky jsi byl (viz rozvrh) i s komentářem, že nesrozumitelno? Není třeba odpovídat, to jsou jen řečnické otázky.
V odkazovaném materiálu vidím spoustu práce a času autorů (+odkazy na další materiály na závěr). A to je důvod mé reakce na témata podobného typu. Ať se podaří dokončit.