Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 02. 2014 09:50

Vetešník
Škola: VUT FEKT
Pozice: student
Reputace:   

Gradient funkce

Ahoj lidi,
nemáte prosím někdo nějaké srozumitelné materiály, podle kterých by se dali vypočítat tyto typy příkladadů?

Najděte gradient funkce f(x, y, z)  v bodě A.

Najděte partikulární řešení diferenciální rovnice xxx vyhovující podmínce yyy

Díky za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) Vetešník)

#2 14. 02. 2014 11:09

vanok
Reputace:   742 

Re: Gradient funkce

Ahoj ↑ Vetešník:,
Co sa tyka gradientu, tu najdes vsetko co staci vediet http://en.wikipedia.org/wiki/Gradient
Tvoja druha otazka je dost nepresna, a ani nema vseobecnu odpoved.  Ale v niektorych situaciach odpoved existuje.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 14. 02. 2014 12:06

Vetešník
Reputace:   

↑ vanok:

Já jsem dostal zadán příklad:

Najděte partikulární řešení diferenciální rovnice $(x^{2}-4x+5)y'=2x$ vyhovující podmínce $y(2)=-2$.

A jelikož jsem nebyl na přednášce, tak netuším, jak to řešit, tak bych potřeboval poradit jak na to nebo to vysvětlit na nějakém podobném příkladu, ale chci to spočítat sám.

#4 14. 02. 2014 12:15

vanok
Reputace:   742 

↑ Vetešník:,
Ide o separativnu differencialnu rovnicu. 
Daj na pravo vsetko z x, a interguj. 
Podmienku najdes vdaka konstantam.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 14. 02. 2014 12:23

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Vetešník:

Ahoj.  Zde to půjde separací proměnných. Rovnice $(x^{2}-4x+5)y'=2x$ se převede na tvar

(1)                            $y'=\frac {2x}{x^{2}-4x+5}$ ,

odkud je zřejmé, že $y$ je primitivní funkcí k pravé straně poslední rovnice.  Takových primitivních funkcí
je nekonečně mnoho, ale jen jedna z nich splňuje počáteční podmínku $y(2)=-2$.
Obecně je nutno ohlídat intervaly,  na nichž má rovnice (1) smysl (tj. vyloučit dělení nulou). Zde ale není
tento problém, protože polynom ve jmenovateli nemá reálné kořeny.

#6 14. 02. 2014 12:31

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu,

Vetešník napsal(a):

nemáte prosím někdo nějaké srozumitelné materiály, podle kterých by se dali vypočítat tyto typy příkladadů?

toto bohužel není seriózní postoj k autorům vašich materiálů - proč, prosím, rovnou není uvedeno, že tento materiál je doporučován autorkou zadání samostatné práce? A k tomu nějaké vysvětlení, proč není srozumitelný? Děkuji a kolegům omluva za vstup.

#7 14. 02. 2014 13:45

Vetešník
Reputace:   

Děkuji za vysvětlení a za pomoc. Přes víkend se pokusím něco spočítat a uvidíme, jestli se doberu ke správnému výsledku...

Doporučované materiály matematiky pro VUT jsem procházel několikrát a nevím proč z nich nic nepochopím. Možná je to mnou, potřebuji to asi vysvětlil nějak jednodušeji, než je zde uvedeno a pro mne nejlépe na příkladu. Nechci tímto nijak znehodnocovat materiály od profesorky, která nám zadala tento úkol, ale pro mne jsou prostě nepoužitelné (a to ne jen tyto konkrétní, např. i matematika 1), proto se snažím najít řešení jinde.

#8 14. 02. 2014 17:09

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Vetešník:
děkuji

potřebuji to asi vysvětlil nějak jednodušeji, než je zde uvedeno a pro mne nejlépe na příkladu

ano, i taková cesta je cesta. Proč potom nekonzultuješ 4 úlohy na gradient uvedené ve sbírce, ale rovnou zadání samostatné práce? Na konzultaci u paní doktorky jsi byl (viz rozvrh) i s komentářem, že nesrozumitelno? Není třeba odpovídat, to jsou jen řečnické otázky.

V odkazovaném materiálu vidím spoustu práce a času autorů (+odkazy na další materiály na závěr). A to je důvod mé reakce na témata podobného typu. Ať se podaří dokončit.

Zápatí