Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mohl by mě někdo prosím trknout jak vyřešit tohle:
Určete počet dělitelů čísla 10!
Nějaký výpočet mám ale nejsem si jistý.
Vypsal jsem si čísla od 1 do 10, každé z nich je dělitelem tudíž máme prvních 10 dělitelů. Teď hledáme dělitele, které jsou násobkem dvou čísel, od této chvíle vyloučíme jedničku protože nemá smysl násobit jedničkou. Takže 2 čísla, které když vynásobíme dají nám nového dělitele to je celkem K´(2,9) možností tudíž 45, řekl bych že nezáleží na pořadí v jakém je vyberem a mohou se opakovat takže kombinace s opakováním. Jenže od toho čísla musíme odečíst čísla které už jsou započítané z té první várky, konkrétně součiny 2*2, 2*3, 2*4, 2*5. Celkem mi vychází bez těch úvodních deseti 45-4= 41. Takže momentálně je dělitelů 41+10= 51.
Můj problém je ten, že mi to přijde zbytečně obtížná metoda, navíc si vůbec nejsem jistý zda je správná, navíc mi přijde opravdu zdlouhavá a později když bych násobil více čísel tak by bylo obtížné určit, které čísla se opakují. Děkuju předem za jakoukoliv pomoc.
Ahoj ↑ Crashatorr:,
Najdi rozklad tvojho cisla na prvociselne faktory. Z toho sa da urcit jednoducho pocet delitelov daneho cisla.
Já teda nevím, ale číslo 10 je dělitelné 1, 2, 5 a 10. Nic jiného v tom zadání nevidím. :)
Edit: Jo aháá, to není vykřičník, to je faktoriál... nj, tak to je jiná... :D
↑ vanok:
Takže rozložit na prvočíselný rozklad číslo 3628800 pokud to chápu správně
↑ Crashatorr:
Ano ale preco hned nasobit?
Staci ti rozlozit vsetki cisla do 10. 

Az do 
Spolu to vynasob a mas ten hladany rozklad .
À dokazes teraz dat odpoved na tvoju otazku?
Ahoj ↑ gadgetka:,
Ale ja som si myslel, ze nas sikovny kolega je schopny to sam najst.
Co je najvadcia radost v matematike? Podla mna najst odpoved sam.
Pisem ako tu na fore, by povedal nas velky rybar: ja nerozdavam ryby, ale vas ich naucim lovit.
Poznamka: ak chces najst vsetky delitele cisla 
Urob nasobiacu tabulku
Na vstupny riadkok napis vsetki delitele
je ich 
Na vstupny stlpec napis vsetki delitele
je ich 
A v tabulke najdes tak
sucinov, co je pocet delitelov nasho cisla.
Toto sa da zlepsit na hocijake suciny.
↑ gadgetka:
270
Ty si dnes unavena.
Vánku, tys to poznal? ;) Mám horečku jako trám, ale jen tak ležet v posteli mě nebaví... a stejně si myslím, že dělitelů je 269. :D
↑ gadgetka:
Skus to na cisle 6= 2.3
To ma 2.2=4 delitele: 1,2,3,6
Dufam ze matematika Ti pomoze z tou chorobou a uvar si caj aby sa to uzdravenie urychlilo.