Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím ještě jednou a doufám, že naposled. Řeším seminárku a zbývá mi vypočítat poslední limitu, s kterou už bojuji druhý den. Chtěl bych tedy někoho požádat o pomoc.![kopírovat do textarea $\lim_{(x,y)\to(0,0)}=\frac{\sqrt[]{|xy|}}{\sqrt[]{x^2+y^2}}$](/mathtex/54/543f720726843ae2319574d692d8e94b.gif)
Už vím, že limita neexistuje (Wolfram) ale potřebuji samozřejmě postup. Děkuji za pomoc.

Nešlo by to jednodušeji? V životě jsem s polarními souřadnicemi v limitách nepracoval.
↑ jenicekpernicek:
To je docela zvláštní počítat dvojné limity bez znalosti polárních souřadnic - velmi často se totiž jedná o jediný způsob, jak dokázat existenci limity. Naproti tomu neexistence se obvykle dá dokázat jednodušeji...pokusím se na něco přijít. Mohu se zeptat, jaké jiné příklady máš v té práci?

No jistě. Nechápu, že jsem na to nepřišel, zkoušel jsem se blížit k limitě po různých křivkách, ale tuhle paradoxně nejjednodušší jsem asi špatně spočítal. Už chápu. Děkuji a omlouvám se za obtěžování s tímto triviálním problémem..↑ Bati:
↑ jenicekpernicek:
To nic, mě to taky na první pohled nenapadlo.