Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, v učebnici od Petákové je příklad na vzdálenost bodu od přímky (12.7- 17-g).
Zadání zní: Je dána krychle A..H, kde a= 4 cm. Vypočítejte vzdálenost bodu H od přímky AScg (bod S je středem hrany CG).
Napadl mě tento postup, bohužel jsem se zasekla a nevím, jak dál, ani jestli tento postup byl správný..
1) Vyznačit si trojúhelník AHScg.
2) Dopocítat stranu AScg z trojúhelníkuvACScg. Ta mi vyšla 6,06 cm.
3)Dopočítat stranu HScg z trojúhelníku HGScg. Ta mi vyšla 5,215 cm.
Ovšem dál nevím, co s tím, nenavrhl by mi tu prosím někdo pokračování, nebo lepší postup? Děkuji
Ps: Doplňování do čtyřúhelníků jsme ještě nedělali.

↑ dakilla:
Nevím jestli lepší, ale tento:
1) umíš vypočítat všechny strany trojúhelníku ASH
2) Heronovým vzorce vypočítat obsah trojúhelníka =S
3)
vypočítat výšku

Našla jsem další řešení před kosinovou větu. Jelikož známe všechny strany trojúhelníku ASH můžeme vypočítat úhel např. u bodu K- vyšel mi 63°26´. V druhém kroku použiju funkci sinus, a neznámou je vzdálenost bodu H od přímky.
↑ dakilla:
Ukážu ti ještě jeden výpočet.
Protože se jedná o krychli, pak aby se nám lépe počítalo uvažujme krychli o jednotkové hraně.
Výsledek potom jenom vynásobíme skutečnou délkou hrany.
Směrový vektor přímky (úsečky) AH, označme ho např.a. 
Směrový vektor přímky (úsečky) AS, označme ho např.b. 
Pro úhel přímek platí vztah: 
pro náš případ: úhel HAS je tedy 
Pokud jste nebrali úhel přímek počítaný ze směrových vektorů pak jejich úhel jde lehce spočítat i pomocí kosinové věty:
Protože vzdálenost přímek je vlastně vzdálenost bodu H a průsečíku přímky kolmé na úsečku AS spuštěné z tohoto bodu (H) - označme ho P, pak úhel HPG (APH) je pravý 
Dostaneme tedy rovnoramenný pravoúhlý trojúhelník APH s rameny AP a PH a základnou AH, která má délku
a (úhly při základně
)
Teď už rozhodně není těžké spočítat z délky základny délku ramena PH, což bude i vzdálenost bodu H od úsečky AS.