Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 12. 2013 18:10

dakilla
Zelenáč
Reputace:   

Vzdálenost bodu od přímky- Petáková

Zdravím, v učebnici od Petákové je příklad na vzdálenost bodu od přímky (12.7- 17-g).
Zadání zní: Je dána krychle A..H, kde a= 4 cm. Vypočítejte vzdálenost bodu H od přímky AScg (bod S je středem hrany CG).
Napadl mě tento postup, bohužel jsem se zasekla a nevím, jak dál, ani jestli tento postup byl správný..
1) Vyznačit si trojúhelník AHScg.
2) Dopocítat stranu AScg z trojúhelníkuvACScg. Ta mi vyšla 6,06 cm.
3)Dopočítat stranu HScg z trojúhelníku HGScg. Ta mi vyšla 5,215 cm.
Ovšem dál nevím, co s tím, nenavrhl by mi tu prosím někdo pokračování, nebo lepší postup? Děkuji
Ps: Doplňování do čtyřúhelníků jsme ještě nedělali.

#2 14. 12. 2013 19:13

marnes

Re: Vzdálenost bodu od přímky- Petáková

↑ dakilla:
Nevím jestli lepší, ale tento:
1) umíš vypočítat všechny strany trojúhelníku ASH
2) Heronovým vzorce vypočítat obsah trojúhelníka =S
3) $S=\frac{a\cdot v_{a}}{2}$ vypočítat výšku

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 24. 02. 2014 16:55 — Editoval TheSchwarzinka95 (24. 02. 2014 16:56)

TheSchwarzinka95
Zelenáč
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   

Našla jsem další řešení před kosinovou větu. Jelikož známe všechny strany trojúhelníku ASH můžeme vypočítat úhel např. u bodu K- vyšel mi 63°26´. V druhém kroku použiju funkci sinus, a neznámou je vzdálenost bodu H od přímky.

#4 25. 02. 2014 07:50 — Editoval Honzc (25. 02. 2014 14:28)

Honzc
Reputace:   248 

↑ dakilla:
Ukážu ti ještě jeden výpočet.
Protože se jedná o krychli, pak aby se nám lépe počítalo uvažujme krychli o jednotkové hraně.
Výsledek potom jenom vynásobíme skutečnou délkou hrany.
Směrový vektor přímky (úsečky) AH, označme ho např.a. $a=(0,1,1)$
Směrový vektor přímky (úsečky) AS, označme ho např.b. $b=(1,1,\frac{1}{2})=(2,2,1)$
Pro úhel přímek platí vztah: $\cos \alpha =\frac{|a\cdot b|}{|a|\cdot |b|}$
pro náš případ: úhel HAS je tedy $\cos \alpha =\frac{|2\cdot 0+2\cdot 1+1\cdot 1|}{\sqrt{0+1+1}\cdot \sqrt{4+4+1}}=\frac{1}{\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2}\Rightarrow \alpha =\frac{\pi }{4}=45^\circ $
Pokud jste nebrali úhel přímek počítaný ze směrových vektorů pak jejich úhel jde lehce spočítat i pomocí kosinové věty:
$\left(\frac{\sqrt{5}}{2}\right)^{2}=\left(\frac{3}{2}\right)^{2}+\left(\sqrt{2}\right)^{2}-2\frac{3}{2}\sqrt{2}\cos \alpha \Rightarrow \cos \alpha =\frac{1}{\sqrt{2}}\Rightarrow \alpha =45^\circ $
Protože vzdálenost přímek je vlastně vzdálenost bodu H a průsečíku přímky kolmé na úsečku AS spuštěné z tohoto bodu (H) - označme ho P, pak úhel HPG (APH) je pravý $(90^\circ )$
Dostaneme tedy rovnoramenný pravoúhlý trojúhelník APH s rameny AP a PH a základnou AH, která má délku $|AH|=\sqrt{2}$ a (úhly při základně $45^\circ$)
Teď už rozhodně není těžké spočítat z délky základny délku ramena PH, což bude i vzdálenost bodu H od úsečky AS.

Zápatí