Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím :) Riešim si maturitu z matematiky z r. 2010 a neviem si rady s jedným príkladom z pravdepodobnosti takže: Po vystriedaní si na striedačke náhodne sadlo vedľa seba päť hokejistov. Aká je pravdepodobnosť, že dvaja najlepší strelci z tejto pätice budú sedieť vedľa seba? Možnosti: a) 0,8; b) 0,4; c) 0,2; d) 0,1; e) 0,05. Pravdepodobnosť sa vyráta ako počet všetkých možností / počet hľadaných možností. Počet všetkých možností by mal byť 5! a počet hľadaných možností 8. Výsledná pravdepodobnosť potom = 1/15 (0,0666...). Potom som to riešil pomocou kombinatoriky, kde počet všetkých kombinácii by mal byť 8*3!. Keďže vyberám jednu možnosť zo všetkých tak 1/(8*3!)=0,0208333..., tiež zle. Kde som spravil chybu? Za každú odpoveď a vysvetlenie ďakujem.
Ahoj ↑ Schnappi:,
predovšetkým máš ten podiel na začiatku zapísaný "prevrátene" (hoci zjavne potom už v tom chybu nerobíš).
, kde m je počet prípadov sledovanému javu priaznivých a n počet všetkých prípadov, ktoré môžu nastať. Táto (Laplaceova) definícia pravdepodobnosti náhodného javu sa dá použiť vždy, ak sú všetky prípady, ktoré môžu nastať, "rovnako možné".
V tomto prípade si správne určil menovateľa zlomku, je to 5! (počet spôsobov, ako usporiadať 5 rozlíšiteľných prvkov vedľa seba).
Všimnime si čitateľ. Nech hokejisti sú A, B, C, D, E, z nich dvaja najlepší nech sú A, B.
Vyhovujúce rozsadenia sú
A B X X X .... 3! možností
X A B X X .... 3! možností
X X A B X .... 3! možností
X X X A B .... 3! možností,
resp. ešte raz toľko, keď zamenime dvojicu AB dvojicou BA.
Takže v čitateli máme tých 8.3!
Celkove
↑ Arabela:
Ano ano, tam som sa len v texte pomýlil. Každopádne ďakujem, pochopil som :)
↑ Arabela:
Podla mna spravnejsia je uvaha povazovat v citateli tych dvoch kamaratov za jedneho "hraca" ; riesenie je potom za minutovu uvahu 2*4!/5! = 0.4 ; Ta dvojka je kvoli termuatcii AB a BA
http://www.hackmath.net/cz/priklad/1320
↑ petrik_ch:
Správnejšia?
Snáď možná.
Zadávateľ čosi naznačil, Arabela vychádzala určite z toho.
Čo je pre jedného minútka, druhý nemusí vôbec pochopiť.
Stránky: 1