Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mohl by mi někdo prosím pomoci s tímto příkladem?
V rovině jsou dva různé body A,B a
. Urči množinu všech bodů X v rovině, pro které platí
. Popiš konstrukci pro k=4
↑ Freedy:
Děkuju, ale spíše by mě zajímalo konstrukční řešení, pokud bys mi mohl poradit
↑ Crashatorr:
Konstrukční řešení
1. úsečku AB rozdělíš na 5 dílů. (obecně ji rozdělíš na k+1 dílů)
2. z bodu B uděláš kružnici o ploměru 1 díl a z bodu A o velikosti 4 díly. (k dílů)
(Kupodivu se ti kružnice budou dotýkat v jejich průsečíku s úsečkou AB-to bube první bod hledané množiny)
3. teď budeš postupně dělat kružnice jednu z bodu B o poloměru vždy o něco větším než je ten 1 díl a z bodu A o poloměru 4xpoloměr kružnice z bodu B. (kx poloměr)
4. tam kde se ti kružnice protnou budou body hledané množiny
5. Skončíš až se ti už kružnice neprotnou.
↑ Honzc:
Zdravím,
chtěla jsem včera (tedy již dnes) kolegovi připsat postup odvození a konstrukce (je to shodné, jak navrhuješ a navazuje na kolegu ↑ Freedy: a je to Apolloniova kružnice - to není pro Tebe, samozřejmě, ale pro kolegu ↑ Crashatorr:). Jinak bych předpokládala, že vzdálenost AB mám a podle toho ještě konstrukci upravím, abych nemusela zkoušet nakreslit.
Ale neuměla jsem si vybavit, zda se to dokazuje i jinak, než přes analytickou geometrii. Nevíš, prosím? Děkuji.
Zdravím v tématu,
doplním ještě odkaz na téma, kde jsme Apolloniovu kružnici sestrojovali (samotné sestrojení není obtížné, jelikož na přímce AB na různých stranách od B můžeme sestrojit body, co požadavek zadání splňuji). Takové body tvoří poloměr hledané kružnice. Potíž je v tom, že musíme dokázat, že celá množina hledaných bodů bodů tvoří právě tuto kružnici.
Přidám odkaz na téma do tématu v Didaktice.