Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Makakpo:
Jedná se o funkci:
Hledáš její obor hodnot této funkce.
↑ Makakpo:
Já bych to asi řešila grafem.
Zdravím,
↑ janca361: ano, to by šlo - buď rovnou uvažovat, že máme podíl "paraboly" a "přímky" nebo ještě upravit dělením na součet přímky a "hyperboly".
Ještě další možnost je použit definiční obor inverzní funkce. Nesmíme také zapomenout, že inverzní funkci hledáme jen na intervalu, kde je funkce prostá (to bychom mohli zkontrolovat pro jistotu), ale pro samotný obor hodnot bychom mohli začít určením předpisu inverzní funkce.
↑ Makakpo:
jaké techniky můžete používat? Děkuji a přesunu na SŠ stejně jako Tvé 2. dnešní téma.
↑ Makakpo:
pokud by šlo jen o výsledek, tak před vložením do sekce VŠ máš číst úvodní téma a používat online nástroje v něm uvedené. Proto na SŠ.
Navrhla jsem sestavit předpis inverzní funkce - to se podaří?
↑ Makakpo:
Výraz si můžeš upravit na
Aby se dalo vyjádřit , musí být diskriminat
↑ zdenek1:
Také zdravím,
ano, přesně takový byl můj záměr - až budeme sestavovat inverzní funkci, tak nám vznikne pod odmocninou kvadratický trojčlen, u kterého určíme def. obor a ten bude zároveň oborem hodnot zadané funkce.
Ale řekni mi, prosím, nač se tady umisťuje kompletní řešení, když kolega ↑ Makakpo: ještě ani tlapku o tlapku neudeřil, aby s něčím pohnul a dokonce bych řekla, že zájem o svůj problém ztratil stejně tak, jako v ostatních tématech, co založil.