Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pěkný večer přeji.
Mám ukázat, že pro funkci:
Spočetla jsem konvexní obal:
Obrázek je zde:
Konjugovaná funkce:
Zde je můj problém. Nejde mi správně odvodit konjugovanou funkci pro druhou část funkce . Snažila jsem se to řešit úvahou a z grafu, ale když se pak stejných postupem snažím vypočítat , nikdy se nedostanu k výsledku .
Prosím o jakoukoliv radu, jak se dostat ke správnému řešení.
no to vyzera proste len na strasne otravny vypocet - napisem zatial co mi vyslo pre to si porovnaj a ked zase budem mat cas tak napisem
pre polozme t.j. .
Cize ak
a) potom (t.j. hodnota v 1 resp. -1) avsak vzdy plati .
b) potom (t.j. hodnota v y/2) a treba zistit kedy co je normalna kvadraticka nerovnica cize bud - co neplati nikdy, alebo (vtedy je aj splnene )
cize mame
PS: ten tvoj konvexny obal sa mi nezda uz hned z obrazka - ved ked spojis bod s lubovolnym bodom na pravej vetve paraboly, tak dostanes usecku co lezi cela pd grafom a nie nad grafom.
teda nepaci sa mi graf, ale predpis vysiel aj mne taky - len predpokladam, ze v strednom clene mas v podmienke preklep
↑ Brano:
Děkuji moc, konečně jsem výpočet pochopila :-) a opravdu mi vyšlo
Obrázek byl jen pro představu, jak to přibližně vypadá. Kreslila jsem ho v geogebře a upravovala v malování, takže ke zkreslení mohlo někde dojít lehko.
Děkuji za upozornění na překlep.
Stránky: 1