Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 03. 2014 16:24

Akcope
Reputace:   

Určování definitnosti kvadratických forem doplňením na čtverec

Zdravím, potřeboval bych vysvětlit princip této metody určování definitnosti, jelikož asi nechápu princip a u většiny příkladu nejsem schopen dojít ke správnému výsledku. Vím že je možné definitnost určit přes Sylvestrovo kritérium a vlastní čísla, ale tyto metody v jsou v některých případech velice nepraktické.

Uvdedu tady tedy na příkladu, s čím mám problém.

Určete charakter kvadratické formy $q(x,y,z) = x^{2}+3y^{2}+6z^{2}-2xy-4xz$

Doplním tedy na čtverec : $q(x,y,z) = (-x+y+2z)^{2}+2y^{2}+2z^{2}-4yz$
A ještě jednou, abych všude dostal kvadráty: $q(x,y,z) = (-x+y+2z)^{2}+(-y+2z)^{2}+y^{2}-2z^{2}$

Odlišná znaménka u dvou kvadrátů implikují, že forma je indefinitní. Nicméně to se neshoduje s výsledkem se sbírce, který tvrdí, že forma je pozitivně semidefinitní.

V čem jsem udělal chybu? Doplnil jsem snad na čtverec špatně? Nebo jsem se vydal špatným směrem? Předem děkuji za odpověď.

• (téma jako vyřešené označil(a) Akcope)

#2 04. 03. 2014 16:37

Bati
Reputace:   192 

Re: Určování definitnosti kvadratických forem doplňením na čtverec

Ahoj,
smyslem upravování na čtverec je diagonalizovat příslušnou matici kvadratické formy. Výrazy v závorkách jsou pak použité transformace. Protože na začátku máš 3 souřadnice, nemůžeš na konci dostat 4.
Tedy .

#3 04. 03. 2014 16:58 Příspěvek uživatele Rumburak byl skryt uživatelem Rumburak. Důvod: Příspěvek kolegy Bati přišel dříve a je lepší.

#4 04. 03. 2014 17:17

Akcope
Reputace:   

Bati napsal(a):

Ahoj,
smyslem upravování na čtverec je diagonalizovat příslušnou matici kvadratické formy. Výrazy v závorkách jsou pak použité transformace. Protože na začátku máš 3 souřadnice, nemůžeš na konci dostat 4.
Tedy .

Můžeš prosím upřesnit jaké souřadnice máš na mysli?

#5 04. 03. 2014 18:29

Bati
Reputace:   192 

↑ Akcope:
Souřadnice $x,y,z$.
Z výsledku je vidět, že po zavedení nových souřadnic $\alpha,\beta,\gamma$, které jsou s původními souřadnicemi svázány vztahy $\alpha=-x+y+2z$, $\beta=\sqrt2(y-z)$, $\gamma=0$ dostane zadaná kvadratická forma tvar $q(\alpha,\beta,\gamma)={\alpha}^2+{\beta}^2+{\gamma}^2$.

#6 04. 03. 2014 19:33

Akcope
Reputace:   

Bati napsal(a):

↑ Akcope:
Souřadnice $x,y,z$.
Z výsledku je vidět, že po zavedení nových souřadnic $\alpha,\beta,\gamma$, které jsou s původními souřadnicemi svázány vztahy $\alpha=-x+y+2z$, $\beta=\sqrt2(y-z)$, $\gamma=0$ dostane zadaná kvadratická forma tvar $q(\alpha,\beta,\gamma)={\alpha}^2+{\beta}^2+{\gamma}^2$.

Aha, díky.

Zápatí