Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, potřeboval bych vysvětlit princip této metody určování definitnosti, jelikož asi nechápu princip a u většiny příkladu nejsem schopen dojít ke správnému výsledku. Vím že je možné definitnost určit přes Sylvestrovo kritérium a vlastní čísla, ale tyto metody v jsou v některých případech velice nepraktické.
Uvdedu tady tedy na příkladu, s čím mám problém.
Určete charakter kvadratické formy
Doplním tedy na čtverec :
A ještě jednou, abych všude dostal kvadráty:
Odlišná znaménka u dvou kvadrátů implikují, že forma je indefinitní. Nicméně to se neshoduje s výsledkem se sbírce, který tvrdí, že forma je pozitivně semidefinitní.
V čem jsem udělal chybu? Doplnil jsem snad na čtverec špatně? Nebo jsem se vydal špatným směrem? Předem děkuji za odpověď.
Ahoj,
smyslem upravování na čtverec je diagonalizovat příslušnou matici kvadratické formy. Výrazy v závorkách jsou pak použité transformace. Protože na začátku máš 3 souřadnice, nemůžeš na konci dostat 4.
Tedy .
Bati napsal(a):
Ahoj,
smyslem upravování na čtverec je diagonalizovat příslušnou matici kvadratické formy. Výrazy v závorkách jsou pak použité transformace. Protože na začátku máš 3 souřadnice, nemůžeš na konci dostat 4.
Tedy .
Můžeš prosím upřesnit jaké souřadnice máš na mysli?
Bati napsal(a):
↑ Akcope:
Souřadnice.
Z výsledku je vidět, že po zavedení nových souřadnic, které jsou s původními souřadnicemi svázány vztahy
,
,
dostane zadaná kvadratická forma tvar
.
Aha, díky.
Stránky: 1