Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den stereometrie mi moc nejde a nevím si s tímto příkladem
je hranol s výškou 2dm a poloměrem podstavy 2,5dm, obsah pláště válce se z 25cm zmenšil na 24cm, o kolik % se obsah pláště válce zmenšil
Napsal by mi někdo prosím celý postup jak se to vypočíta děkuju moc za každou radu.

↑ gadgetka:
je to válec omlouvám se přepsal jsem se .
A ještě prosím mrkni na zadání, nějak postrádá smysl, není v otázce jak se změnil obsah válce a ne obsah pláště? Jinak by se vše řešilo jen trojčlenkou... ;)

↑ gadgetka:
To je celý zadání zde to mam takhle v testu udělaný třeba jsem na něco zapomněl , akorát zde jsou jiné hodnoty
Ano, měla jsem pravdu, máš zadán obsah pláště, ale máš vypočítat, o kolik procent se změnil obsah celého válce. Ozvu se. ;) (A ta kule je pěkná! :D)

děkuji moc :D no stereometrie mi vubec nejde
Mám pocit, že se u válce zmenšil poloměr z 25 cm na 24, protože jinak by tam ta výška byla dána naprosto zbytečně, čili ponechávám tvoji otázku na procentuální změnu obsahu pláště válce, ale měním poloměr podstavy:
Původní obsah pláště válce:
Nový obsah pláště válce:
Na první pohled je vidět, že se obsah pláště zmenšil ze 100 % na 96 %, čili se zmenšil o 4 %.
Jinak, pokud by sis nevěděl rady s procenty, přijdeš na to pouhou trojčlenkou:

-----------------------

děkuji za vyřešení a vysvětlení.