Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Může mi prosím někdo vysvětlit jak na derivaci složené funkce a jak rozpoznat která je vnitřní a která vnější?

děkuji
↑ Martin Krejčí:
Vysvetliť to na "nižšej" úrovni môže byť tak, že to čo je zátvorke je vnútorná zložka. Napríklad máš nejakú funkciu
a to čo je vedľa v zátvorke je vnútorná zložka. Ale to neplatí vždy, ešte vo vnútornej zložke môže byť vnútorná zložka. Napríklad funkcia:
Je to zloženie funkcií:
a zapisuje sa to v poradí:
Teda tá odmocnina má vnútornú zložku lineárnu funkciu, a to celé je vnútorná zložka cosínusu a to celé je vnútorná zložka exponenciálnej funkcie.
Skús na základe tohto rozlíšiť vnútorné zložky tvojich funkcií, aby si bol trošku kreatívnejší :-)
↑ Martin Krejčí:
Ne
Ostatní => Odkazy od BrozekP => MAW
a u toho druhého je ta takto?
↑ Martin Krejčí:
Nemusíš nutne používať značenie z môjho príspevku, ale áno vnútorná zložka je taká ako si ukázal. Pri tom predchádzajúcom si to už opravil správne :-) Pre teba možno pochopiteľnejšie by bolo označenie:
a teraz to derivovať. Najprv:
a potom:
Děkuji. Aha, takže pořádně prohlédnout zadání. To pořadí derivací zevnitř je nutno dodržet? Mám strach že nepoznám, jak jdou za sebou.
Například fci 
bych derivoval takto:
no a nakonec jsem v prčicích protože to neumim upravit líp než takto:
this way?
Předem se omlouvám pánům matematikům za svou neschopnost. Budu se vymlouvat na třicet devět let. Jde mi to do hlavy pomalu.
↑ Martin Krejčí:
Čitatel je jako derivace součinu, jen místo plus je minus, jmenovatel už není těžký k zapamatování ;).
Ve tvé derivaci ti uteklo znaménko u derivace cos(x)![kopírovat do textarea $ f(x) = \frac{\sin(x)+1}{\cos(x)-1} \nl f'(x) = \frac{(\sin(x)+1)'(\cos(x)-1)-[(\sin(x)+1)(\cos(x)-1)']}{(\cos(x)-1)^2} \nl (\sin(x)+1)' = \cos(x) \nl (\cos(x)-1)'=-\sin(x) $](/mathtex/0f/0f22f7436781be3493579f6745caad1f.gif)
zdravím o5 všechny matematiky. Mám tu jeden příklad a něco jsem s ním udělal. Ovšem nevím, zdali je můj postup dobrý.![kopírovat do textarea $y=x^2\sqrt{x}-x\sqrt[3]{x^2 }$](/mathtex/3c/3c031e2a6f4eea485a048481d77f7799.gif)
úprava pro derivaci:
a výsledek:![kopírovat do textarea $y'=\frac{5}{2}x^\frac{3}{2}-\frac{5}{3}x^\frac{2}{3}=\frac{5}{2}\sqrt{x^3 }-\frac{5}{3}\sqrt[3]{x^2 }$](/mathtex/09/09515469b526e9a3c1f2bd9054851830.gif)
je to dobře? popř. kde dělám chybu?
děkuji moc
Antitalent Martin
nechce mě to brát zlomky v exponentu, what's wrong?

↑ Martin Krejčí:
Nejdříve si zjednoduš výraz y = x na 2*x na 1/2 - x * x na 2/3 upravíš na
y= x na 5/2 - x na 5/3 a jednotlivě derivuješ
ý = 5/2*x na 3/2 - 5/3*x na 2/3 Tak bych to řešil já a ty to máš dobře
Zdravím opět matematiky. Jsem celej tumpachovej z každýho novýho, neznámýho příkladu, např.

Tak a jak to je? Je to složená funkce, ano ale jak na ni?
jsem asi o5 mimo
nematematik Martin

↑ Martin Krejčí:
Moje verze ý= 2 lnx*(1/x) - (1/lnx)*(1/x)
↑ Katka1088:
Zdravím :-)
myslím, že ne - rozbaluj postupně
- nejdřív zderivuj vnější funkci a postupně se dívej dovnitř, jednotlivé derivace se vynásobí:
derivace sin((3cos(2sin(4X))))*(derivace(3cos(2sin(4X)))*(derivace(2sin(4X))*derivace(4x).
Bude to dost dlouhe a několík *(krát).
Prohlédní si obrázky zde: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3308