Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřebovala bych pomoct vyřešit tuto slovní úlohu. Stačí mi jenom začátek nebo rovnice.
V tomto okamžiku má první lyžař před druhým náskok 15 km a jede stálou rychlostí 15 km/h. Druhý lyžař jede za ním rychlostí 20 km/h. Za jak dlouho dohoní prvního?
Děkuju mnohokrát! :)
↑ alofokolo:
Vyšlo mi t=3
Takže ho dohoní za 3 hodiny. Ale správný výsledek v učebnici Didaktis pro přípravu na přijímačky je výsledek 2,25 h.
Chybí mi nějaký krok, který jsem neudělala?
Děkuju
Ahoj, chce to jen logiku. :) Za tři hodiny ujedou oba 60 km, ale od daného okamžiku ujede první lyžař jen 45 km. Druhý lyžař ujede 45 km za 

No podla mna je spravne v tomto pripade 3 hodiny. Lebo relativna rychlost lyziarov je 5 km/h a naskok 15 km sa zlikviduje za 15/5 = 3 hod.
vid aj podobny priklad:
http://www.hackmath.net/cz/priklad/971
↑ Vašek:
Mám pocit, že obě varianty jsou správně, ale záleží na úhlu pohledu. Pokud ta celá cesta, co jedou oba společně, je dlouhá 60 km, pak se setkají za 3 hodiny, ale pokud ten první ujel 15 km a v místě 15. km se k němu teprve přidá druhý lyžař, pak mají společných už jen 45 km.

↑ gadgetka:
Zdravím,
nevím, ale 2,25 hodiny je špatně.
Od tohoto okamžiku jak je v zadání dohoní druhý lyžař prvního za 3 hodiny.
Nemohou být správně oba výsledky.
Tak se omlouvám, má logika selhala :D, apropo, učebnice uvádí též správný výsledek 3 hodiny, a ne 2,25 hod. ;)