Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
přesně jak si uved.
Součet musí být
x1 + x2 = -7
součin musí být
x1 * x2 = 12
Takže můžeš jednoduše zjistit že to nastává pro čísla
x1 = -4
x2 = -3
Protože platí
-4 - 3 = -7
(-4) * (-3) = 12
zpětným roznásobením můžeš zjistit že:
Ahoj ↑ aspk94:,
Mozes postupovat tak ze doplnis dva prve cleny na stvorec
tak ze odeberes pridat clen
Dosadit to do tvojho polynomu co da
Upravis
a rozlozis na sucin.( podla znameho vzorca)
Poznamka:
V uvodnom texte je chyba znamienka.
Malo by byt x1+x2=-(-7)=7
Ahoj ↑ Freedy:,
Vychodne relacia maju chybu
Tak len komentujem princip tvojho riesenia.
tvoja metoda spociva na uhadnuti x1, x2
( i ked zabudas na riesenia x1=3, x2=4,... po oprave znamienok.... co tu vela nemeni na veci, ale treba to povedat).
Tvoj postup moze byt pouzitelny, ak text cvicenia da vediet, ze dany polynom ma cela korene.
Treba mysliet na kolegov co nevedia tak dobre hadat riesenia rovnic ako ty.

Ještě jedna metoda: Normálně vyřešit kvadratickou rovnici (přes disktiminant) a dostaneš opět
a
a dosadíš do 
Tedy neznalost Vietovych vzorců se dá řešit, ale zabere to asi o trochu víc času.
Já tak funguju, hádat součty a součiny mi nějak nejde.
↑ janca361:
Mas pravdu, lebo to hadanie vadi niektorym inteligentnym ziakom,
preto som uviedol doplnenie stvorca, co nie je nic ine ako dokaz co vedie k pojmu diskriminant. ( dokaz je casto uzitocnejsi ako vysledok naspamet no ale ak to ziaci vedia, nemam nic proti tomu)
Precitaj si aj ine komentare co som napisal vyssie.
Co sa tyka Viète-ovych vzorcov, tiez je uzitocne vediet,
ze roznasobit
da
co da okamzite tie vzorce.

↑ vanok:
Nevím, jestli jsem inteligentní žák, ale Vietovy vzorce nemám ráda. Právě kvůli hádání, potom je třeba někde otočit znaménka, aby to vycházelo. Ač někdo možná řekne, že to není nejrychlejší, tak používám diskriminant k výpočtu kořenů, jsem si tím jistější. A už taky vzhledem k tomu, že si vztahy
a
si musím vždy napsat a nejsem si jistá, kde má být vpravo mínus. Takže už při tomto psaní to snižuje efektivitu. Nedokážu řešit takové věci zpaměti.
Jinak u nás se diskriminant odvozoval :) Takže víme o nějakém smyslu a ne, že si to někdy někdo vymyslel a kdo ví jestli to platí...
↑ janca361:
Vyborne.
Ale v pripade ze by si vedela, ze korene su cele cisla, by ti to nevadilo hladat vdaka tomu suctu a sucinu. ( ale to uz nie je hadanie ale dobra metoda)
A existuje este jedna metoda:
Nahodou vidis ze 3 je koren tvojej rovnice ( a ty si nepametas na toho Vieta)
Ale vies co je ta factorizacia ktoru mas dostat.
Tak napises
Co da
Dva identicke polynomy maju identicke koeficienty, co da....
A takyto ziak ( asi lenivy sa ucit vzorce) si zasluzi ( podla mna) najlepsiu znamku. Ze vies preco!