Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebovala bych poradit s výpočtem determinantu u této matice:
Má se upravit na trojúhelníkový tvar. Vím, že pak stačí vynásobit diagonálu, ale vychází mi strašně velké číslo a nevím kde je chyba. Výsledek by měl být -105.
Budu ráda za každou radu, předem děkuji.
Ahoj ↑ nuudle:,
Tu mas popis metody
http://en.wikipedia.org/wiki/Gaussian_e … terminants
Zacni z vymenou presposledneho riadku z prvym
À hned potom vymen posledny a druhy.
Pokracuj.
Ahoj ↑ nuudle:
tvůj postup je správně, jenom je ještě potřeba "vydělit" výsledek čísly, kterými se vynásobil determinant při úpravách matice.
U↑ nuudle:
Ano a pouzi pritom navod co som ti uz postal [re]p415432|vanok[/re
A navrh na prehodenie riadkov nic nemeni na veci. To moze znednodusit vypocty. Ak iny postup ti lepsie vyhovuje, tak preco nie, pokial respektujes, co je napisane v tom navode.
Dolezite je dokazat to urobit sam!
Pridavam este kopiu metody na riesenie takychto uloh
Swapping two rows multiplies the determinant by -1
Multiplying a row by a nonzero scalar multiplies the determinant by the same scalar
Adding to one row a scalar multiple of another does not change the determinant.
Děkuju vám oběma :)
Už mi vychází správné číslo, pouze znaménko se liší. Prohodila jsem první řádek s druhým, třetí se čtvrtým a pátý s šestým. Pak přičetla -6ti násobek prvního řádku k druhému, -4ti násobek třetího ke čtvrtému a -2 násobek pátého k šestému. Na vedlejší diagonále mám čísla 1 -7 1 -5 1 -3. Výsledek je -105, ale jelikož jsem proměnila 3 řádky, měl by se ještě vynásobit třikrát -1. Pokud přičtu násobek řádku determinant se nezmění, takže tady chyba asi nebude.
Ahoj ↑ nuudle:,
Tvoj postup je zaujimavy. Ale uvedom si ze ak urobis este tri ( vhodne) vymeny dostanes trojuholnikovu maticu z tymi istymi prvkamy na hlavnej diagonale. To znamena....
↑ nuudle:
Ako ze si mala v tvojom predoslom determinant z vedlajsou diagonalou à tri vymeny, po dalsich troch vymenach (na riadkoch napr) tvoja diag. bude hlavna. Akoze si v tvojej praci nepozila nasobenie riadkov.
Vysledok je sucin prvkov diagonaly lebo (-1)^6=1.
Stránky: 1