Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, nebo spíše nějak objasnit, jak vytvořím poměr podobnosti, např. u tohoto příkladu:
Ještě bych se chtěl zeptat, jak ještě před zjištěním koeficientu zjistím zde jde o zmenšení/zvětšení, aby jsem pak věděl, zda je ten koeficient správný..
Moc děkuji za odpovědi
Ahoj, kolegové si zřejmě nevšimli středníku za číslovkou čtyři ;):

Ve stejném poměru zmenšíš strany trojúhelníku:
Platí: 
Ostatní strany vyjádříš stejně a dopočítáš.
↑ gadgetka:
Super, už to začínám chápat, jen se raději zeptám - Když chciv ypočítat nějakou stranu musím dát vždy
? Já myslel, že stačí koeficient vynásobit, původním číslem. Je pravda, že když jsem to zksuil, šlo spíše o zvětšení. Ach jo, já v tom hrozně plavu :(
Nemusíš, jen si musíš uvědomit, že koeficient je původní obvod lomeno novým obvodem, čili když chceš stranu nového trojúhelníku, musíš ten poměr obrátit...
↑ gadgetka:
Jasně! A ještě se raději zeptám, jak určím ten poměr podobnosti? Vždy dám (př. obvod/stranu) původního tvaru na horu a dolu toho nového? A vždy to musí být stejné ,,věci'', resp. základna se základnou, rameno s ramenem?
Ano, poměr se týká stejných stran, úhlů, obvodů, objemů... atd. A je jedno, jak poměr zapíšeš, klidně jsi mohl v tomto příkladu napsat, že poměr je 3/4, v tom případě bys tím poměrem rovnou ty údaje násobil, což jsem měla udělat a možná, že bys to pochopil lépe.
Ok, ještě poslední dotaz. Když mám příklad:
,,Dva rovnoramenné trojúhelníky mají při vrcholu proti základně úhel stejné velikosti. Jeden z nich má rameno délky 17cm a základnu 10cm. Druhý má základnu 8cm. Určete délku jeho rameno.''
Já už bohužel vím, že poměr podobnosti bude
. Taky vím, že kdybych to dal naopak, musím to udělat podle toho:
. Ale zajímá mě jak zjistím, že to mám tak nebo tak, nevím zda mi rozumíte, ale myslím to asi takhle: poměr
je správný a můžu rovnou krátit, ale co když to budu mít naopak a neuvědomím si, že to mám dělat pomocí tamtoho? Nebo je to prostě jen o tom, že vidím základny 10 a 8, tak prostě u toho se základnou 8cm půjde o zmenšení, jde to vůbec takhle říct?
koeficient je 
4 díly odpovídají základně 8 cm, 5 dílů odpovídá základně 10 cm.
Stejně to musí být i s rameny:
17cm odpovídá 5 dílům a ty musíš zjistit, kolik cm odpovídá 4 dílům (klidně si pomož trojčlenkou, líp to uvidíš).
A ano, jde to tak říct. Když je koeficient menší než 1, tak jde o zmenšení, když je větší než 1, jde o zvětšení.