Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych pomoc s příkladem. Nevím, zda začít jako s iracionální či exponenciální rovnicí, či je to jedno? Každopádně se nemůžu dostat k výsledku. Který je 2 mimochodem.
Byl bych rád za nakopnutí. A radu co obecně dělat, když mám u exponenciálních rovnic na jedné straně součin dvou různých základů.
Děkuji :)
↑ jelinekgreen:
Prvně bych se u takových příkladů dívala, zda není možné provést substituci - tady nic vhodného není.
Tahže zbavit odmocnin, tj. umocnit "na druhou" - budou nějaké podmínky?
A potom vznikne exponenciální rovnice a tu řešit.
Já už to zkoušel tak i tak a nic.
A dál nevím.
Na tomhle příkladu fakt krvácím
Všeobecná rada, ako takéto úlohy riešiť.
Pri tejto bolo dobré použiť nerovnosti resp. úvahy o funkciách a uhádnutie riešenia.
(ako tu: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=68305)
Typicky sa však v tých stredoškolských úlohach používa substitúcia po vhodnom vydelení.
Napríklad:
Upravíme na
Vydelíme
...
↑ BakyX:
Vůbec nerozumím úpravě na druhém řádku. Jak se na tohle dostanu??
A po tomto pokračuju jak? Úplně jsem se ztratil...
↑ BakyX:
Já jsem se při jednom z pokusů dostal při substituci na tvar: , což by mělo vyjít. Ale nevím, jak z toho tvaru dál. Uniká mi nějaký zásadní způsob řešení :D Pomoc prosím..
↑ jelinekgreen:
Ahoj.
Kolega ↑ BakyX: možná postupuje na Tebe příliš rychle. Moje doporučení:
Vrať se k původní rovnici
a začni tím, že se zbavíš druhé odmocniny jejím převodem na racionální exponent podle vzorce .
Dostaneš (po mírné úpravě)
↑ byk7:
Dobře, tohle jsem pochopil. Můžu se ale dobrat výsledku nějakým uceleným způsobem a ne úvahou nad rovnostma?
Když mám tedy na pohled celkem jednoduchou rovnici , jak vyjádřím y??
↑ jelinekgreen:
Rovnici vydělíme nenulovým výrazem . Odtud
,
.
Funkce tvořící levou stranu poslední rovnice je rostoucí (základ exp. fce je > 1) a zobrazuje na ,
funkce tvořící pravou stranu téže rovnice je klesající (základ exp. fce je < 1) a zobrazuje na ,
při čemž obě tyto funkce jsou spojité.
Odtud plyne (pro orientaci pomůže náčrtek), že tato rovnice má řěšení, a sice právě jedno. Zkusmo zjistíme, že .